Lukijalta: Vastustamme Kivijärven koulun lakkauttamista – Mielestämme meille ei anneta Lapsen oikeuksien sopimuksen takaamaa oikeutta tässä tilanteessa

Unna Katekeetta, Eevi Märkjärvi

Lahden kaupunki on lakkauttamassa Kivijärven koulua kesään 2022 mennessä ilmeisesti sisäilmaongelmien takia. Meidän mielestämme koulullamme ei sellaista ongelmaa ole.

Tämä yli satavuotias koulu on todettu palveluverkkoselvityksessä teknisesti tyydyttäväksi, kuten moni muukin Lahden kouluista. Sisäilma ei ole muuttunut seitsemän vuoden aikana, kun täällä olemme opiskelleet.

Joissakin Lahden kouluissa sisäilma on siis todettu aivan yhtä hyväksi, kuin meidän koulussamme, mutta niitä ei olla lakkauttamassa, joten herää kysymys: Onko tämä lakkauttamisen oikea syy? Mielestämme tällä yritetään tuoda esille koulun niin sanottuja epäkohtia, jotka eivät pidä paikkaansa, ja yritetään keksiä syitä lakkauttaa koulun toiminta.

Oppimistilat ovat mahtavassa kunnossa, ja tänne mahtuisi vielä lähemmäs 60 oppilasta lisää. Kivijärven kouluun saisi muokattua ilman remonttia lisää luokkatiloja. Kouluumme voisi siirtää muista isoista kouluista oppilaita.

Me emme haluaisi lähteä yläasteelle muualle, joten miksei tänne lisättäisi luokka-asteita? Se takaisi jokaiselle turvallisen ja mukavan oppimisympäristön, jossa on rauhallista ja viihtyisää. Meillä on Kivijärvellä todella hyvät ulkoliikuntamahdollisuudet ja hyväkuntoinen liikuntasali, jossa on hyvin tilaa leikkiä ja pelata kaikenlaista.

Kylä kuolee lopullisesti, kun idyllistä kyläkoulua uhkaa lakkauttaminen. Monta sukupolvea on käynyt tätä upeaa kyläkoulua, siksi koululla on myös paljon tunnearvoa monille isovanhemmillekin. Monen mielestä koulu tulisi myös säilyttää historiallisista syistä, ja Lahdessahan pyritään kunnioittamaan vanhoja rakennuksia.

Lapsenoikeuksien sopimuksessa sanotaan, kuinka lapsen etua on aina kunnioitettava häntä koskevissa päätöksissä.

Lapsiennusteet näyttävät, että lapset vähenisivät vuoteen 2030 mennessä. Totta kai näin käy, kun pienestä kyläkoulusta aiotaan luopua. Kylään ei enää muuta lapsiperheitä, jos lähimmät koulut ovat kaupungissa ja koulumatka olisi vaarallisempi.

Koulumatka tulisi myös olemaan huomattavasti pidempi kuin nykyisin. Se voisi hyvin kestää useita tunteja, kun lapsia haetaan ympäri kylää. Olemme myös kuulleet, että bussit voivat tulla hakemaan kouluun jo ennen seitsemää, mikä on aivan älytöntä.

Olemme huomanneet ilmapiirin olevan hyvin erilainen pienissä kouluissa kuin suurkouluissa. Pienemmille oppilaille on varmasti mukavampaa elää lapsen elämää, kuin esittää jotain muuta, mitä on, pärjätäkseen koulussa.

Lapsenoikeuksien sopimuksessakin sanotaan, kuinka lapsen etua on aina kunnioitettava häntä koskevissa päätöksissä. Mielestämme tätä oikeutta ei anneta meille tässä tilanteessa.

Koronalta Kivijärven koulu on säästynyt, eikä turhia karanteeneja tai etäkouluja olla jouduttu järjestämään. Koulussamme on onnistuttu hyvin pitämään turvavälejä ja jokaiselle yhdysluokalle on jaettu omat välituntialueet, jossa voi leikkiä ja pelata kaikenlaista.

Usein suurissa kouluissa esiintyy kiusaamista, eikä siihen puututa tarpeeksi vakavasti. Pienissä kouluissa, joissa on vähän oppilaita, kiusaaminen huomataan heti, jolloin siihen puututaan vakavissaan ja tehdään asialle muutos. Meidän koulussamme jokaisella on oikeus olla juuri sellainen kuin on ja toteuttaa itseään omalla tavallaan.

Henkilökunta Kivijärvellä on mukavaa ja ystävällistä. Opettajille on helppo puhua, jos joku asia vaivaa tai harmittaa. He kuuntelevat varmasti. Oppilaat uskaltavat pyytää aina apua, jos sitä tarvitsevat.

Mitkä siis ovat pätevät perusteet, jotka oikeasti estäisivät koulun toiminnan jatkossa?

Kirjoittajat ovat Kivijärven koulun kuudesluokkalaisia.

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kahdesti päivässä arkisin ja kerran päivässä viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut