Lukijalta: Missä kierrätyspuisto sijaitsee? Hollolan Aikkalan kohteen nimeksi on, ehkä tarkoitushakuisesti, pantu 5,4 kilometrin pituinen ”kehätie”

Olavi Uusitalo

Hyväksytyssä Päijät-Hämeen jätteenkäsittelyalueen (Lahden seudun kierrätyspuiston) vaihemaakuntakaavassa Hollolaan kaavaillun kierrätyspuiston sijaintipaikka on kehätie. Hollolan kunnan alueella Lahden eteläisen kehätien pituus on 5,4 kilometriä.

Nastolan kierrätyspuistohankkeen kariuduttua vuonna 2015 Päijät-Hämeen liitto (liitto) teki keväällä 2016 Lahden kaupungille ja Rambollille paikkatietoanalyysin: ”Viime vuonna kierrätyspuistohankkeelle tehtiin esiselvitys… …Maakuntaliiton laatiman paikkatietoanalyysin tuloksena saatiin kymmenen mahdollista sijaintipaikkaa kierrätyspuistolle.” (Orimattilan Sanomat, 31.8.2017)

Liitto nimesi kuitenkin paikkatietoanalyysissä löytyneen Aikkalan 287 hehtaarin alueen Okeroiseksi. Rambollin raportin (22.8.2016) mukaan ”Kehätie suunnitteilla alueen pohjoispuolelle”. Todellisuudessa Lahden eteläinen kehätie kulkee Okeroisen eteläpuolelta.

Aikkala on erittäin tuttu paikka hollolalaisille. Siellä oli kaatopaikka lähes 30 vuoden ajan vuodesta 1974 lähtien. Sen jälkeen alueella on ollut Aikkalan pienjäteasema.

Liitto ja Hollolan kunta ovat käyttäneet Aikkala-nimeä pitkään. Vuonna 2010 Aikkalaan suunniteltiin 40 hehtaarin suuruista maan vastaanottoaluetta. Kaksi vuotta myöhemmin kyseinen alue oli maakuntakaavan 2014 ehdotuksessa. Vuonna 2012 Aikkalaan suunniteltiin sadan hehtaarin kierrätyspuistoa terminaalialueen nimellä.

Maakuntakaavassa 2014 Aikkala-paikannimellä on teollisuusalue, 78 hehtaarin luonnonvaralogistiikan kehittämisen kohdealue (lkk), suljettava kaatopaikka ja viheryhteys.

Aikkala on erittäin tuttu paikka hollolalaisille.

Jostain syystä kuitenkin elokuussa 2017 kierrätyspuistohankkeen sijaintipaikkaselvityksen julkistuksessa Hollolan Aikkalassa sijaitsevan kohteen paikannimi oli ”kehätien varsi” eikä Aikkala. Sijaintipaikkaselvityksessä (8.12.2017) Hollolan Aikkalan kohteen paikannimeksi on, ehkä tarkoitushakuisesti, laitettu 5,4 kilometrin pituinen ”kehätie”?

Huhtikuussa 2018 eräs hollolalaispäättäjä ohjeisti viranhaltijoita: ”Lisäksi pitäisi keksiä paikka tulevalle kierrätyspuistolle, ettei sitä osata yhdistää Salpakankaan alueeseen eikä Hollolan vetovoimaiseen asutukseen”.

Elokuussa 2018 Hollolan kunta kiisti suunnittelevansa kierrätyspuistoa Aikkalaan: ”Aikkalan alueelle ei ole suunniteltu eikä ole tulossa kierrätyspuistoa.” (Seutu4 22.8.2018). Hollolan kunnan strategisissa yleiskaavoissa 2017 ja 2020 ei käytetä Aikkala-paikannimeä.

Vuosina 2017–2020 Etelä-Suomen Sanomat käytti kohteesta yli kymmentä eri paikannimeä (muun muassa kehätien varsi, Hollola, kehätien alue Hollolan Okeroisissa, Tikkakallio ja kehätien eteläpuoli).

Aikkala-nimen käyttö näyttää vakiintuneen kuluneen vuoden alusta lähtien. Tuolloin valtakunnallinen media, Suomen Kuvalehti, käytti alueesta Aikkala-paikannimeä.

Paikannimillä ja paikannimien merkityksellä on voimaa ja niitä voidaan käyttää eri tarkoitusperiin – niin kuin hankkeita valmistelevat viranhaltijat ja päättäjät hyvin tietävät.

Kirjoittaja on hollolalainen.

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kahdesti päivässä arkisin ja kerran päivässä viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut