Lukijalta | Ratkaisuehdotus Suomen krooniseen työvoimapulaan

Työnantajajärjestöt, yritykset ja Elinkeinoelämän keskusliitto (EK) peräänkuuluttavat jatkuvalla syötöllä työperäisen maahanmuuton lisäämistä ja lupakäytännön sujuvoittamista.

Ainakaan minä en ole kuullut työnantajien yksilöivän – ja siksi on jäänyt epäselväksi – keitä pitäisi tuoda Suomeen. Peräänkuulutan konkretiaa: siivoojia, insinöörejä, koodaajia, partureita vai Wolt-kuskeja?

Kopioidaan malli Englannista: väliaikainen työviisumi. Se sisältäisi työntekijäkandidaatille ensin kahden kuukauden koeajan, jolloin vain työntekijä saapuu maahamme, ei koko perhe. Perheenyhdistämisprosessi ei liittyisi tähän lainkaan.

Työnantaja yksin tai työnantaja ja työntekijä yhdessä maksaisivat asumis- ja muut kulut koeajalla ja työviisumin aikana.

Väliaikainen työviisumi olisi kestoltaan tietyn pituinen, maksimissaan esimerkiksi kolme vuotta. Työntekijän saapuessa maahan työantaja kirjaisi työntekijän kaikki tarvittavat tiedot, passin numero, hetu, osoitetiedot, puhelin, sähköposti, mukana mahdollisesti tulevat perheenjäsenet ja heidän vastaavat tietonsa. Työnantaja sitoutuisi maksamaan tiettyä työehtosopimuksen mukaista palkkaa.

Kopioidaan malli Englannista: väliaikainen työviisumi.

Työnantaja toimittaisi henkilötiedot myös esimerkiksi te-toimistolle. Työnantaja olisi velvollinen ilmoittamaan kaikki työntekijän mahdolliset työ- ja muut muutokset, minkä tarkoituksena olisi tietää, kuka ja missä henkilö on.

Jos työntekijä vaihtaa toiseen työpaikkaan, on uusi työnantaja velvollinen kirjaamaan ja päivittämään uudelleen tiedot ja edelleen toimittamaan te-toimistolle.

Kun työviisumin umpeutumisaika olisi päättymässä, te-keskus ilmoittaisi asiasta henkilön ensimmäisenä pestanneelle työnantajalle.

Toki tästä puuttuu monia asioita, eikä järjestelmä toivottavasti tällä kertaa kompastuttaisi perustuslakiin tai muihin lakeihin.

Sanomattakin on selvää, ettei yhteiskunta puuttuisi esimerkiksi asumis-, terveydenhoito- tai muihin vastaaviin kuluihin ja asioihin. Eihän työnantajan saamaa hyötyä voi maksattaa meillä eli veronmaksajilla etenkään, kun valtio ottaa jatkuvasti velkaa, johon meillä ei ole varaa.

Kiittäkää ideasta myöhemmin.

Kirjoittaja on lahtelainen.

"Kolmas vuosi oli kulttuurishokki", sanoo lahtelaistunut pietarilainen – tiukat kielitaitovaatimukset vaikeuttavat työllistymistä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä arkisin ja viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut