Lukijalta | Metsien mukana viedään niihin kätketyt muistot

Tämä päivä riistää meiltä muistot, kun jääkauden aikaisia kallioita räjäytetään ja metsiä kaadetaan rakentamisen tieltä. Tämä päivä saa aikaan ahdistuneita ja synkkiin ajatuksiin vaipuneita ihmisiä, kun mieltämme tervehdyttävä luonto hävitetään ympäriltämme.

Meitä kuitenkin kehotetaan menemään luontoon, se virkistää ja kohottaa mieltä. Meitä kehotetaan keräämään marjat ja sienet metsästä. Metsässä olemisen tärkeyttä korostetaan tämän tästä, ja mikä tärkeintä, metsät ovat keuhkomme, ja monien metsäneläinten koti.

"Alueiden koskematta jättäminen ei ole ainoa vaihtoehto metsänomistajan ja liito-oravan yhteispelille", sanoo metsänomistaja Laura Hämäläinen – Liito-oravalle yritetään turvata konevoimin elinkelpoiset oltavat Hämeenkoskella

En koskaan unohda lapsuuteni metsää, kun etsin sieltä turvaa ja lohtua. Metsän puut eivät pettäneet minua koskaan. Kävelin nyt aikuisena tuossa metsässä uudestaan, kuinka se olikaan muuttunut.

Metsässä oli vahva, moneen kertaan kävelty polku, ihmiset olivat löytäneet saman reitin, jota lapsenakin kuljin. Lapsuudessani polkua ei vain metsässä ollut, kuljin silloin tiheiden puskien ja kuusikoiden läpi.

Metsien merkitys kyllä ymmärretään, mutta miksi niitä tuhotaan?

Satuin nyt myöhemmin metsässä kulkiessani kuulemaan eräältä samoilijalta, että osaa metsästä ollaan kaatamassa ja paikalle rakennettaisiin taloja. Se tunne, kun sen kuulin, oli niin musertava, etten osaa sitä sanoiksi pukea. Kuin osaa muistoistani oltaisiin ottamassa minulta väkivalloin pois. Kuin lapsuudessani koettu turvallisuuden tunne olisi saanut kovan kolauksen. Kuin osaa minusta oltaisiin rikkomassa lopullisesti. Vereslihalle.

Minne on kadonnut luonnon arvostus? Ymmärrys siitä, että ilman luontoa emme voi elää, emme hengittää, emmekä luoda pysyviä muistoja, joista ammennamme voimaa aikuisuuteen.

Vaikka nyt kaadettavien puiden tilalle istutettaisiin uusia puita, kestää niiltä vuosikymmeniä ennen kuin ne ovat kasvaneet täyteen mittaansa. Metsien merkitys kyllä ymmärretään, mutta miksi niitä tuhotaan?

Kalliokosken perheessä virkistäytyminen tarkoittaa metsätöitä – neljän naisen metsäyhtymässä Sysmässä kevät alkaa polttopuiden teolla, sitten siirrytään taimikoiden hoitoon ja istutuksiin