Lukijalta: Kierrätyspuisto, mitä se tarkoittaa?

Olavi Uusitalo

Etelä-Suomen Sanomat otsikoi (23.9.2021) ”Humpulanvillaan kierrätyspuisto” ja kuvasi asiaa: ”Puisto täyttyy värikkäillä lakanoilla, joille oppilaat ovat tyhjentäneet kaappien kätköistä ne aarteet, ylimääräiset vaatteet ja tavarat, joiden on aika löytää uusi omistaja, perhe tai käyttötarkoitus” ja ”Torstaina puistossa tuoksuvat myös muurikkaletut ja grillimakkarat”.

Päijät-Hämeeseen on ajettu toisenlaista kierrätyspuistoa jo vuoden 2015 alusta lähtien. Tuolloin Nastolassa kerättiin nimiä Lahden kaupungin sikäläisen hankkeen vastustusadressiin.

Kierrätyspuisto-sanaa ihmeteltiin: ”Takarivin miesääni muistutti, että puisto on sellainen paikka, minne mennään perheen kanssa piknikille. Hän oli sitä mieltä, ettei vie perhettään sellaiseen puistoon, jota herrat parhaillaan esittelevät” (ESS 4.3.2015).

Vuotta myöhemmin sekavuus jatkui: ”Kaatopaikan uusi nimitys on kierrätyspuisto. Olkaa varuillanne Nastolan montarilaiset” (Näppis 12.3.2016).

Sittemmin Päijät-Hämeen liitto, Hollolan kunta ja Päijät-Hämeen jätehuolto (nykyisin Salpakierto) ovat ajaneet kierrätyspuistoa Hollolan Aikkalaan. Päijät-Hämeen liitto myönsi marraskuussa 2017 kierrätyspuisto-sanan ongelman: ”Puisto on omalla tavallaan harhaanjohtava" (ESS 11.11.2017).

Hyväksytyssä vaihemaakuntakaavassa Lahden seudun kierrätyspuiston nimi on kiertotaloutta palvelevan jätteenkäsittelyalue.

Sanoilla ja sanojen merkityksillä on voimaa, ja niitä voidaan käyttää eri tarkoitusperiin.

Edelliseen puistoon paikkakunnan asukkaat ovat perheineen tervetulleita hankinnoille ja piknikille, mutta jälkimmäiseen asukkailla ei ole perheineen asiaa mennä vastaaville asioille. Tämä toteaa Salpakierron toimitusjohtaja Johanna Rusanen lehdessä (ESS 22.9.2021): ”Jätehuolto ei ole kierrätyskeskus eikä kirpputori.”

Sanoilla ja sanojen merkityksillä on voimaa, ja niitä voidaan käyttää eri tarkoitusperiin – niin kuin journalistit hyvin tietävät.

Kirjoittaja on hollolalainen.

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kahdesti päivässä arkisin ja kerran päivässä viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut