Pääkirjoitus: Hallitus käveli tylysti THL:n yli valmistellessaan koronapassia

Hallitus ja sen perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) puolustivat koronapassia koskevaa lakiesitystään eduskunnan kyselytunnilla torstaina. Emmi Korhonen / Lehtikuva

Eduskunnan kyselytunnilla käytiin torstaina tulikivenkatkuinen keskustelu, jossa oppositiopuolueet ryöpyttivät hallituksen tuoretta lakiesitystä koronapassista kumpikin vuorollaan, joskin täysin eri syistä.

Hallitus on markkinoinut koronapassia keinona välttää uudet rajoitukset tilanteissa, joissa tautitilanteen paheneminen pakottaisi muuten taas sulkemaan tapahtumia. Perussuomalaiset eivät perustelua nielleet vaan moittivat passia järeäksi rajoitustoimeksi, jolle ei enää pitäisi olla tarvetta.

Kokoomuksella ei ollut mitään itse passia vastaan, mutta hallitus on puolueen mielestä vetkutellut sen kanssa liian kauan. Passi olisi ollut kipeästi tarpeen viime kesänä, mutta nyt sen kanssa ollaan auttamatta myöhässä.

Opposition jyristessä vähemmälle huomiolle jäi, että hallituksen lakiesitys on saanut osakseen poikkeuksellisen voimakasta kritiikkiä myös Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta (THL).

Tuoreessa lausunnossaan THL pitää hyvin kyseenalaisena vaatia koronapassia myös 12–15-vuotiailta lapsilta. Tämä uhkaa rajoittaa lasten harrastuksia niin vakavasti, että sillä olisi monenlaisia kielteisiä vaikutuksia. Esitys on ristiriidassa sen kanssa, että lasten testaussuosituksia on juuri lievennetty. Vapautusta passista THL vaatii myös niille, jotka eivät voi ottaa koronarokotusta terveydellisistä syistä.

Suomeen matkustamista THL helpottaisi hallitusta enemmän. Rokotekattavuus on noussut meillä ja Euroopassa niin paljon, että maahan pitäisi päästä vähemmällä testaamisella, joka sitä paitsi nielee paljon viranomaistyövoimaa. Koronarokotteen THL vaatisi kaikilta sote-työntekijöiltä, jotka työskentelevät tartuntataudeille alttiiden ihmisten parissa. Tältäkään osin hallitus ei ottanut THL:n ajatuksia kuuleviin korviinsa.

Hallitus on koronapandemian alusta asti korostanut perustavansa päätöksensä parhaiden asiantuntijoiden näkemyksiin.

THL on maamme johtava terveysturvallisuuden asiantuntijakeskittymä. Silti hallitus näyttää nyt tietävän THL:ää paremmin, keiltä koronapassia tulee vaatia, kuinka tarkasti maahantulijoita pitää testata ja miten laajasti hoitajilta pitää edellyttää koronarokotuksen ottamista.

Tämä on erikoista, sillä hallitus on koronapandemian alusta asti korostanut perustavansa päätöksensä parhaiden asiantuntijoiden näkemyksiin. Nyt hallitus antaa ymmärtää, että parhaat asiantuntijat eivät vaikuta ainakaan THL:ssä, vaan jossain aivan muualla, kenties sosiaali- ja terveysministeriössä ellei peräti hallituksen omassa pöydässä. Toki lopullisesti lakiesityksestä päättää eduskunta, joka pääsee pian puntaroimaan kumman sana painaa tässä kohtaa enemmän, hallituksen vai THL:n.

Kommentoi