Markus Pirttijoen Esalainen: Komission laturidirektiivi on hyvä alku, ja nyt voisi panna myös joukon muita raivostuttavia asioita kuntoon

Markus Pirttijoki

Markus Pirttijoki

Kerrankin. Euroopan komissiota parjataan ajoittain siitä, että se on pöhöttynyt instituutio, jossa poliitikot keksivät itse itselleen muka tärkeää tekemistä, ja aikaa sekä rahaa palaa tuhottomasti turhanpäiväiseen paperien – korjaan word-dokumenttien – pyörittelyyn.

Vaan nyt ovat rouvat ja herrat Brysselin tavattoman oikealla asialla. Komissio nimittäin esittää radiolaitedirektiiviin tarkistusta, jolla yhdenmukaistettaisiin matkapuhelinten latausliitäntä. Suomeksi sanottuna yksi laturi kävisi kaikkiin mahdollisiin kännyköihin.

Vaikka maailma on tässä suhteessa jo paljon parempi paikka elää kuin vielä reilut kymmenen vuotta sitten, edelleen variaatioita on liikaa.

Valtaosa puhelimista saa virtansa joko mini-USB tai USB-C -liitännällä. Ensimmäinen muistuttaa litistettyä puolikuuta, jälkimmäinen on reunoiltaan symmetrisen pyöreä.

Oma lukunsa ovat Applen laturit, joissa pitää olla lituskainen Lightning-liitäntä.

Android-laitteen omistajan alituinen tuska tulee siitä, että laturin kadotessa pöytälaatikot ovat täynnä niitä vääränlaisia johtoja.

Nyt siis tästä johtoshow'sta halutaan eroon ja tilalle tulisi yksi universaali laturi. Wau!

Laturidirektiivissä on paitsi elämää helpottava myös elämää säästävä näkökulma. Luonto kiittää, kun uuden puhelimen hankinta ei pakota automaattisesti ostamaan uutta laturia.

Ja koska kyseessä on eurooppalainen direktiivi, amerikkalainen Apple jätetään tässä nuolemaan näppejään. Yleiseksi standardiksi esitetään pyöreäreunaista USB-C:tä, joka pelittää uusimmissa Android-laitteissa ja monissa tietokoneissakin.

Nyt kun komissio on kerrankin päässyt kuluttajan iholle, miksei jatkettaisi tästä pari piirua pidemmälle? Matkapuhelimen laturi ei ole ainoa asia, joka aiheuttaa päänvaivaa. Otetaan esimerkiksi television kaukosäädin.

Vaikka nykyään voi ostaa yleissäätimiä, niin telkkarien tai dvd-soittimien – ken niitä vielä käyttää – mukana tulevat kaukosäätimet ovat merkkikohtaisia. Tämä johtaa vääjäämättä siihen, että televisiotason laatikkoon kertyy useita kaukosäätimiä ja tarpeen vaatiessa yksikään niistä ei ole käypäinen.

Toinen konstikas asia on sormiparisto. Miksi ihmeessä niitä pitää olla kahta kokoa? Oletan, että joku nokkela sähköinsinööri minulle vielä vastaa, mutta kuluttajan näkökulmasta se on järjetöntä. Ja sama pätee tähän kuin kaukosäätimiin.

Jos seinäkello hyytyy tai peliohjaimesta valo sammuu, taatusti pöytälaatikossa on vain vääränkokoisia pattereita.

Ja näitähän riittää: lampunkannat, polttoaineen oktaanit, vaatekoot valmistajan mukaan...

Sitten kun komissio on saattanut nämä muutamat standardit kuntoon, toivoisin vielä yhtä asiaa. Komission pitäisi säätä elintarvikepakkauksen avaamisdirektiivi.

En usko, että olen ainoa, joka pitää pakkauksen kannen reunassa olevaa avaa tästä -merkintää jonkin sadistisen insinöörin keksintönä. Kun ei se siitä aukea.

Direktiivillä pitäisi mahdollistaa kanankoipipaketin nujertamalle grillaajalle tuntuvat korvaukset henkisestä kivusta ja särystä.

Kommentoi