Kimmo Kankaan Esalainen Työttömyyden, ei penkkien, portaiden tai liikenneympyröiden, pitäisi olla lahtelaispäättäjien suurin huoli

Eräs lukijamme on ilmeisesti paitsi Etelä-Suomen Sanomien, myös ajatusten lukija. Nimittäin juuri kun olin aloittamassa tätä työttömyys-kolumniani, napsahti sähköpostiin asiaa koskeva viesti.

Lukijan huolena oli muun muassa seuraava: "Puheenaiheina ovat ”penkit, portaat, Kisapuisto, Liisu ja niin edelleen", mutta keskustelu ja päättäminen työpaikkojen lisäämisestä ja keinoista loistaa poissa."

Lukija toivoi, että Lahdessa nostettaisiin keskusteluun työllisyys ja havahduttaisiin samalla huomaamaan, että moni muu asia on Lahdessa varsin hyvin.

Toteutetaan toive tässä pieneltä osin ja puhutaan työttömyydestä. Lukijan huoli on nimittäin helppo jakaa.

Lahden työttömyysluvut on tunnetusti karut. Suurten kaupunkien joukossa Lahden työttömyys on nyt ylivoimaisesti korkein. Edes sillä ei voida lohduttautua, että työttömyys laskisi nopeammin kuin muissa kunnissa.

Lahden työttömyysaste oli elokuussa 2021 vain 1,2 prosenttiyksikköä alhaisempi kuin vuotta aiemmin. 25 suurimman kaupungin joukosta Lahden työttömyysaste oli laskenut kuudenneksi hitaimmin. Ero muihin kaupunkeihin toisin sanoen näyttäisi pääsääntöisesti kasvavan, vaikka jo lähtötilanne oli synkkä.

Lahden vaikeaa työttömyystilannetta on usein selitetty 1990-luvun lamalla. Kuten työllisyydestä kirjelmöinyt lukijakin muistuttaa, on tuosta lamasta jo 30 vuotta ja iso osa tuolloin työttömäksi jääneistä on päässyt eläkkeelle.

Laman jäljet ovat kuitenkin pitkät ja huoli sukupolvelta toiselle ja kolmannellekin periytyvistä ongelmista aito ja aiheellinen.

Lahdessa on perinteisesti puhuttu, että niin sanottu työttömyyden kova ydin eli vaikeasti työllistyvien pitkäaikaistyöttömien osuus on suurempi kuin monessa muussa kaupungissa.

Kun katsoo työttömyyden kituliasta laskua ja toisaalta nuoriso- ja pitkäaikaistyöttömien määriä, on pelättävissä, että tämä työttömyyden kova ydin on Lahdessa edelleen laajentumassa. Kasvava joukko lahtelaisia, monet heistä nuoria, ei pääse missään vaiheessa kunnolla kiinni työelämään.

Selvästi tarttis tehrä jotain. Ja kyllähän Lahdessa tehdäänkin. Työllisyyden kuntakokeilu on yksi avaus, mutta ainakin toistaiseksi toiminnan tuloksista on tihkunut varsin vähän tietoa. Voi hyvin olla, että odotukset osoittautuvat tuloksia suuremmiksi ainakin lyhyellä aikavälillä.

Lahdessa on lisäksi käynnistymässä KUNTO-hanke, jonka tarkoituksena on pureutua lahtelaisten nuorten työkyvyn ja työllistymisen ongelmiin "aktiivisella, kokeilevalla ja ennakoivalla otteella". Hankkeeseen ollaan muun muassa palkkaamassa yrityskoordinaattoreita avaamaan nuorille ovia työpaikoille. Havaintojeni mukaan tällaiselle toivottavasti aktiivisesti yrityksiin jalkautuvalle toiminnalle on suuri tarve.

Portaat, penkit ja parkkipaikat ovat ihmisen kokoisia asioita, joista on helppo olla jotain mieltä. Työttömyysongelman ratkaiseminen on hankalampaa, eikä tarjolla ole poliittisia pikavoittoja. Silti soisi päättäjien tähän Lahden pahimpaan ongelmaan keskittyvän. Samalla saattaisi ratketa moni muukin kysymys.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä arkisin ja viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut