Pääkirjoitus: Päijät-Sotessa leimahtanut konflikti ennakoi, että hoitajat ovat valmiita järeisiin toimiin kevään sopimusneuvotteluissa

Hoitajien Tehy sanoutui kattojärjestönä irti Päijät-Sotessa tiistaina toteutetusta ylityö- ja vuoronvaihtokiellosta korostaen päätöksen siitä syntyneen paikallisesti. Sami Lettojärvi / ESS arkisto

Päijät-Sotessa puhkesi alkuviikosta erikoisia piirteitä saanut työmarkkinakonflikti, jonka osapuolet onneksi ymmärsivät lopettaa tällä kertaa alkuunsa, ennen kuin se ehti aiheuttaa kohtuuttomia vahinkoja.

Konflikti sai alkunsa neuvoteltaessa hoitajille maksettavista hälytysraha- ja vuoronvaihtokorvauksista. Työntekijöitä edustavat Tehyn ja SuPerin paikallisosastot suivaantuivat mielestään liian tahmeasti edenneisiin neuvotteluihin ja päättivät vauhdittaa niitä määräaikaisella ylityö- ja vuoronvaihtokiellolla. Viikon mittaiseksi kaavailtu kielto tuli voimaan tiistaiaamuna mutta loppui yllättäen jo puoliltaöin, kun työnantajapuoli toi pöytään hoitajia tyydyttävät korotukset.

Vaikka tulipalo saatiin sammutettua pikaisesti, jäljelle jäi kipinöitä, jotka saattavat hehkua vielä pitkään. Osapuolilla on täysin eriävät näkemykset tapahtuneesta ja sen taustoista, mikä kielii vakavista ongelmista keskinäisessä viestinnässä tai viestien ymmärtämisessä.

Mistä ihmeestä ilmestyi lupaus 200 euron hälytysrahasta Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän hoitajille? "Se on täysin virheellinen tieto, ja olemme pyytäneet sen oikaisemista"

Työntekijöiden mielestä työnantaja korotti esitystään vasta työtaistelun alettua. Työnantaja sitä vastoin kertoo tehneensä jo hyvissä ajoin selväksi, että korvauksiin on luvassa huomattavat korotukset. Työntekijät eivät kuitenkaan työnantajan tulkinnan mukaan malttaneet odottaa lopullista esitystä ennen kuin aloittivat työtaistelunsa, jota työnantaja pitää laittomana.

Kuntatyönantajien KT:llä on tapana saattaa työrauhavelvoitteen aikaiset painostustoimet oikeuteen, joten viimeisen sanan tästäkin kahakasta sanonee työtuomioistuin. Sinne KT on jo ollut viemässä myös Varsinais-Suomen ja Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirissä toteutetut vastaavanlaiset toimet.

Päijäthämäläishoitajien ylityökiellosta valmisteilla oikeusjuttu: "Kanteet pyritään saamaan sisään mahdollisimman pian"

KT epäilee hoitajien kattojärjestöä Tehyä maakunnissa leimahtelevien työtaistelujen sylttytehtaaksi. Tehy kiistää vastuunsa ja sanoo päätösten syntyneen paikallisin voimin. Niin tai näin, näyttää selvältä, että sote-alan järjestöt joukkoineen ovat valmiita järeisiin toimiin saadakseen ensi kevään työehtosopimuskierroksella osakseen myös aineellista eikä vain henkistä tunnustusta.

Päijät-Soten nopea reagointi ylityö- ja vuoronvaihtokieltoon oli hoitajien mielestä osoitus henkilöstöpulan vakavuudesta. Käsiparit ovat niin vähissä, etteivät palvelut pelaa ilman työaikajoustoja. Kun tästä on tullut vallitseva käytäntö, työntekijöiden tulee saada siitä kohtuullinen korvaus. Toki kestävämpää olisi käyttää nekin rahat uusien hoitajien palkkaamiseen, jos heitä vain jostain sattuisi löytämään. Siihen ei riittäne pelkkä raha, vaan parannusta kaivataan myös työoloihin.

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kahdesti päivässä arkisin ja kerran päivässä viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut