Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Missä ja millainen on oma lähimetsikkösi? Kerro meille lähimetsikkösi merkityksestä

Lukijalta | Liittoutumattomuus on Suomelle arvokkainta turvallisuutta

Tohtori Jukka Tarkka otti Etelä-Suomen Sanomissa 16.9. kantaa hiljattain julkaistuun puolustusselontekoon. Sen sisältöä hän kuvasi ”tärkeileväksi virastoproosaksi”. Hänen mukaansa tekstiin oli myös ”pujahtanut teräviä luonnehdintoja nykyisestä tosimaailmasta”.

Koukeroisesta tekstistä Tarkka halusi laatia meille lukijoille virtaviivaistetun yhteenvedon.

Luin hänen kolumninsa kahteen kertaan vain löytääkseni hänen viestistään jotain uutta tai käänteentekevää. En löytänyt.

Aikaansa seuraavat tietävät, että maailmassa on aina ollut ja tälläkin hetkellä on lukuisia konflikteja, joissa osapuolina ovat suurvallat, eri liittoumat, uskontokunnat ja paikalliset aatteelliset ryhmittymät (Afganistan, Irak, Syyria, Ukraina, Gaza jne.).

Jukka Tarkan maailman turvallisuutta arvioivissa kolumneissa on aina sama sävy. Hän uskoo Suomen aseman, itsenäisyyden ja turvallisuuden olevan uhattuina. Hän tarkoitushakuisesti ohjaa keskustelun itäiseen uhkaan (Venäjä) ja ”transantlanttiseen ja eurooppalaiseen turvallisuuteen” (Nato).

Aiemmin Neuvostoliiton, sittemmin Yhdysvaltain sotilaallisen voiman käyttö Afganistanissa johti vain vuosikymmeniä kestäneeseen inhimilliseen kärsimykseen. Läntinen liittouma käytti Afganistanissa moninkertaisen määrän miljardeja sotilasoperaatioihin verrattuna humanitääriseen apuun.

Nato-maiden nykyiset sisäiset ristiriidat heikentävät vakavasti puolustusliiton uskottavuutta toimia rauhan turvaajana.

Asevoimilla oli lukumääräinen ja varusteellinen ylivoima Talebaniin nähden. Huono johtaminen, korruptio ja alhainen moraali mahdollistivat osaltaan länsiliittouman luhistumisen.

Nato-maiden nykyiset sisäiset ristiriidat heikentävät vakavasti puolustusliiton uskottavuutta toimia rauhan turvaajana. Siksi liittoutumattomuus on Suomelle arvokkainta itsenäisyyttä ja turvallisuutta.

Kannatan Alpo Raulahden ehdotusta (ESS 18.9.) vierailla Suomenlinnan pääportilla.