Pääkirjoitus: Helsingin henki olisi taas tarpeen, mutta kohteliaasta nyökyttelystä on vielä pitkä matka huippukokoukseen

Presidentti Sauli Niinistö Spencer Platt / Lehtikuva

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö sai oivan tilaisuuden markkinoida aloitettaan Helsingissä vuonna 2025 järjestettävästä huippukokouksesta, kun hän puhui maailman valtiojohtajille YK:n yleiskokouksessa New Yorkissa.

Puheen pääpaino oli tosin ilmastonmuutoksessa, jonka hillitsemiseksi Niinistö kuulutti yhtä ennenäkemättömiä yhteisiä ponnistuksia kuin on tehty pandemian vastaisissa talkoissa. Tämän ohella hän nosti kuitenkin pöydälle myös turvallisuuspoliittisia kysymyksiä.

Niinistö toisti jälleen toivomuksensa niin sanotun Helsingin hengen paluusta maailmanpolitiikkaan lieventämään jännitystä suurvaltojen välillä. Tällä hän viittasi jo viime talvena julkistamaansa ehdotukseen pääkaupungissamme kesällä 2025 järjestettävästä huippukokouksesta. Siellä valtiojohtajat tapaisivat toisiaan yhtä sulassa sovussa kuin samassa paikassa 50 vuotta aiemmin pidetyssä Euroopan turvallisuus- ja yhteistyökokouksessa, Etykissä.

Etykissä sovittiin periaatteista, joiden on jälkikäteen arvioitu edesauttaneen Itä-Euroopan vapautumista kommunismin ikeen alta. Lyhyellä tähtäimellä Etykin tosin nähtiin vain sinetöineen Euroopan kahtiajaon, minkä vuoksi kokousta ei ole muisteltu yksinomaan hyvällä.

Niinistön kannattaa jatkaa hyvälle alulle saattamaansa projektiaan.

Juuri Etykiin liitettyjen ikävämpien muistojen vuoksi Niinistön aloite saattoi tuoreeltaan kuulostaa jopa utopistiselta. Niinistö on kuitenkin jaksanut pitää sitä sinnikkäästi esillä keskusteluissaan johtavien valtionpäämiesten ja -naisten kanssa. Eikä työ näytä valuneen hukkaan, sillä Niinistö kertoi yleiskokouspuheensa jälkeen saaneensa ajatukselleen vastakaikua. Ainakin siten, että kukaan ei ole sanonut ei, vaan likipitäen kaikki kyllä.

Helsingin hengelle näyttäisi siis olevan tilausta, joskaan se ei Niinistönkään mielestä vielä tarkoita, että Helsingissä todella tultaisiin näkemään uusi Etykin kaltainen huippukokous alkuperäisen jatkoksi. Mutta voittona sinänsä Niinistö piti jo yksin sitä, että hänen keskustelukumppaninsa nyökyttelevät kovasti ja ovat samalla kannalla, että "tällainen juttu" pitäisi saada aikaan. Sekin on kieltämättä jotain näinä jännitteisinä aikoina.

Toki kohteliaasta nyökyttelystä on vielä pitkä matka siihen, että valtionjohtajat todella sitoutuisivat osallistumaan Helsinki-henkiseen huippukokoukseen. Keskusteluyhteyden vahvistaminen eritoten suurvaltojen välillä on kuitenkin niin hyvä tavoite, että Niinistön kannattaa jatkaa hyvälle alulle saattamaansa projektiaan. Sen vieminen maaliin asti olisikin sitten jo todellinen voitto ainakin Niinistölle ja Suomelle, parhaimmillaan kenties koko maailmalle.

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kahdesti päivässä arkisin ja kerran päivässä viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut