Lukijalta | Elämänkatsomustiedon opiskelu täytyy sallia kaikille

Koululaitoksissamme vallitsee kummallinen tilanne katsomusaineiden suhteen. Tällä hetkellä peruskoulun ja lukion elämänkatsomustiedon opiskelu on kielletty alle 18-vuotiailta evankelis-luterilaisen tai ortodoksisen kirkon jäseniltä.

Sen sijaan uskontokuntiin kuulumattomat oppilaat voivat valita joko elämänkatsomustiedon tai uskonnon opetuksen. Kuulostaako reilulta? Mielestäni ei. Siksi olen alullepanijana kansalaisaloitteessa, jonka tavoite on sallia elämänkatsomustiedon opiskeleminen kaikille.

Uskontokuntiin kuuluvat epäreilussa asemassa, ministeri avaisi elämänkatsomustiedon kaikille

Nykymallin ongelmallisuutta ovat kommentoineet muun muassa Kuntaliitto, Lukiolaisten liitto ja yhdenvertaisuusvaltuutetun toimisto. Myös lapsiasiainvaltuutetun nelivuotiskertomuksessa eduskunnalle kirjoitetaan sen olevan ”yhdenvertaisuutta loukkaava ja lasten oikeuksien sopimuksen 2. artiklan vastainen.”

Taloustutkimuksen vuonna 2020 toteuttamassa mielipidekyselyssä 79 prosenttia vastaajista kannatti elämänkatsomustiedon avaamista kaikille valittavaksi katsomusaineeksi. Nuorista sitä kannatti 86 prosenttia.

Tällä hetkellä ainoa keino saada lapsi elämänkatsomustiedon tunneille on erottaa hänet kirkosta.

Kannatus oli mittavaa myös enemmistössä kaikkien puolueiden kannattajista kristillisdemokraatteja lukuun ottamatta, mikä on sikäli mielenkiintoista, että tällä hetkellä ainoa keino saada lapsi elämänkatsomustiedon tunneille on erottaa hänet kirkosta.

Muutoksen jälkeenkin huoltajat valitsisivat peruskoulun oppilaan katsomusaineen, lukiossa valinnan tekisi opiskelija itse.

Muutoksen selkeästä kannatuksesta huolimatta lain korjaamista ei ole kirjattu hallitusohjelmaan, joten ainoa keino saada asia eduskunnan käsittelyyn on kansalaisaloite. Voit allekirjoittaa aloitteen kansalaisaloite.fi-palvelussa.

Kirjoittaja on lahtelainen.

Islaminopetuksen tahdotaan pysyvän kouluissa – moskeijoissa annettavan opetuksen pelätään altistavan nuoria ääriajattelulle