Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Pääkirjoitus Rokotustahdin hidastuminen jarruttaa paluuta kohti normaalielämää Päijät-Hämeessä

Koronakurimuksesta otetaan Lahdessa ensi viikolla askel kohti normaalimpaa elämää, kun yleisötapahtumat ollaan vapauttamassa niitä pitkään kahlinneista henkilörajoituksista.

Koronaepidemia on viime kuukausina painottunut Päijät-Hämeessä Lahteen, minkä johdosta kaupungissa on saanut järjestää sisätiloissa yli 10 ja ulkona yli 50 henkilön tapahtumia vain, jos osallistujat ovat voineet välttää fyysisen kontaktin toisiinsa.

Monet tapahtumajärjestäjät ovat mieltäneet ehdon vaikeaksi ellei jopa mahdottomaksi toteuttaa, joten useita tapahtumia on peruttu tai pidetty korkeintaan säästöliekillä. Nyt tilanne helpottuu tältä osin. Jäljelle jää enää täkäläisen koronayhteistyöryhmän suositus noudattaa viranomaisten yleisiä terveysturvallisuusohjeita muun muassa käsihygieniasta, turvaväleistä ja kasvomaskien käytöstä.

Nuorten aikuisten soisi kantavan vastuunsa itsestään ja muista.

Valtakunnallisia suosituksia ja rajoituksia Päijät-Hämeessä jouduttaneen sietämään vielä valitettavan pitkään. Koronayhteistyöryhmä on linjannut, että niistä luovutaan täällä vasta, kun vähintään 80 prosenttia yli 12-vuotiaista on rokotettu kahdesti tai heillä on ollut mahdollisuus ottaa molemmat annokset. Viime viikkoina tahti on hiipunut niin huolestuttavasti, että tällä vauhdilla nämä edellytykset näyttäisivät täyttyvän aikaisintaan marraskuun puolivälissä.

Koronayhteistyöryhmän mukaan tavoite voidaan tosin saavuttaa jo lokakuussa, jos tehosterokotuksiin hakeudutaan aktiivisesti kuusi viikkoa ensimmäisen rokotuksen jälkeen. Parantamisen varaa on tässä eniten nuorilla aikuisilla, joiden rokotuskattavuus on jäänyt Päijät-Hämeessä erityisen matalaksi. Heidän soisi nyt kantavan sankemmin joukoin vastuunsa itseään ja muita kohtaan, jotta lopuistakin rajoituksista päästäisiin joskus eroon.

Yleisötilaisuuksien henkilörajat poistuvat Lahdessa ensi viikolla

Samalla kun yhä empivien päijäthämäläisten toivotaan ottavan kaksi koronapiikkiä, maakunnassa on päässyt vauhtiin rokotusten kolmaskin kierros. Sitä tarjotaan perustellusti niille, joiden vastustuskyky on voimakkaasti madaltunut sairauden tai sen hoidon takia.

Koronaministeri Krista Kiurun (sd.) mukaan Suomi on jo varautunut rokottamaan kolmesti koko väestönsä, jos asiantuntijat sitä suosittelevat. Maailman terveysjärjestö WHO on tosin vedonnut länsimaihin, etteivät ne aloittaisi kolmatta kierrosta ennen kuin köyhät maat ovat saneet rokotettua asukkaansa edes yhden kerran. Kiurukin sanoo tietävänsä, ettei korona ole missään ohi ennen kuin se on koko maailmassa ohi, mutta hänen tehtävänsä on huolehtia Suomen kansasta. Se on demariministeriltä puhetta, jota perussuomalaisetkin varmasti ymmärtävät.

Rokotustahti hidastunut Päijät-Soten alueella, 80 prosentin maaginen raja saavutetaan näillä näkymin vasta marraskuussa