Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

ESS:n vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Lukijalta | Lahden uusi villitys antaa aihetta tarkastella, kuka korvaa jäljet ja kustannukset, jos sattuu vahinko

Lahden katukuvaan ovat ilmestyneet uudet kansaa villitsevät kulkuneuvot: potkulaudat ja sähköistetyt polkupyörät, kaikki vinhasti sähkövoiman vauhdittamia. Tapanani on kävellä päivittäin 10–15 kilometriä. Koska asun kaupungin keskustassa, askellan paljon vilkkaasti liikennöityjä keskustan jalkakäytäviä.

Nyttemmin turvallisiksi muulta liikenteeltä kokemani jalkakäytävät ovat muuttuneet vaaraloukuiksi. Potkulautailijat ja pyöräilijät huristelevat holtittomasti jalankulkijoiden seassa kapeilla jalkakäytävillä väistellen meitä tiellä olevia kävelijöitä milloin oikealta, milloin vasemmalta puolelta, yleensä ilman mitään merkinantoa aikeistaan.

Kallo katuun kännissä ilman kypärää – sähköpotkulautailijoiden turmat painottuvat iltaan ja yöhön

Olen päivittäin saanut kylkeeni kevyen sipaisun tai jopa töytäisyn ohi kiitävältä potkulautailijalta. Koskaan asianomainen "urheilija” ei ole pysähtynyt kysymään, sattuiko, tai pyytämään anteeksi uhkarohkeuttaan ja huolimattomuuttaan.

Uusi villitys antaa aihetta tarkastella, kuka korvaa jäljet ja kustannukset, jos sattuu vahinko. Onko pyöräilijä huolehtinut vastuuvakuutuksestaan? Onko pyöräilijän oma vahinko- ja henkivakuutus kunnossa?

Ovatko nuorten vanhemmat huolehtineet, että heidän nuorillaan on kattava vakuutus niin itsensä kuin mahdollisen uhrin osalta? Kannattaa pysähtyä miettimään, joutuvatko vanhemmat maksamaan omasta pussistaan pyöräilijän aiheuttamat vahingot.

Näissä pyörissä en ole nähnyt vakuutuskilpiä kuten normaalisti motorisoiduissa kulkupeleissä.

Järjettömimmät havainnot olen tehnyt yhdistelmistä, joissa pyörää tai lautaa ”ratsastaa” selvästi alaikäinen nuori ja tämän edessä laudalla seisoo toinen, usein vielä lapsi.

Näissä pyörissä en ole nähnyt vakuutuskilpiä kuten normaalisti motorisoiduissa kulkupeleissä. Näihin sovelletaan tavalliseen polkupyörään ja pyöräilyyn annettuja lakeja ja asetuksia. Kävelijä vain on paljon suuremmassa vaarassa näiden uusien kulkupelien seassa.

Lahden kaupunki on hankkinut liikenteeseen ison joukon sähköistettyjä kaupunkipyörä Mankeleita. Sisältyykö niiden taksaan vastuuvakuutus?

Hujan hajan jätetyt sähköpotkulaudat muodostavat turmariskin Lahdessakin – Kuka vastaa, jos jotain sattuu?

Entä miksi kaupunki aktiivisesti vähentää oman linja-autoyhtiönsä lipputuloja?

Mukavaa olisi lukea kaupunginjohtaja Pekka Timosen vakuuttavat selvitykset siitä, miten hölmöyksiin saakka Green City -teemaan hurmaantunut Lahti lisää keskustan viihtyvyyttä, vetovoimaa ja turvallisuutta investoimalla Mankeleihin ja yksityisen yrityksen Tier-sähköpotkulautoihin?

Olen taipuvainen uskomaan tässä käyvän pikemminkin päinvastoin, eli asukkaita hakeutuu ulos kaupungista rauhallisemmille alueille. Erityisesti vanhuksille ja liikuntavammaisille nykymeno on myrkkyä.

Lahden kaupunkipyöriä pääsee pian kokeilemaan – toimittaja testasi Mankelia etukäteen, katso video ja kuuntele podcast!

Onko Lahdessa liikaa vauhtia? – Jalankulkijan ja auton törmäyksessä nopeus vaikuttaa suoraan onnettomuuden vakavuuteen