Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päivitämme verkkosivujamme, tilaajien on kirjauduttava uudelleen

Lukijalta | Päivystyksen silmäpotilas tutkitaan tarvittaessa Silmäklinikassa

Pekka Rusila osuu mielipidekirjoituksessaan (ESS 15.9.) oikeaan kritisoidessaan odottavan potilaan heikkoa informointia tilanteissa, joissa päivystyspotilaan odotusaika venyy kohtuuttomasti.

Odottavalle potilaalle pitää antaa tietoa

Olen samaa mieltä siinä, että lyhytkin tilannearvio potilaalle hänen odotusaikansa venymisestä päivystysvastaanotolla auttaa potilasta jaksamaan paremmalla mielin. Parantamisen varaa on tässä monella erikoisalan poliklinikalla.

Rusila tuo mielipidekirjoituksessaan esille odotusaikansa venyneen peräti 3,5 tunnin mittaiseksi odottaessaan päivystävän sairaanhoitajan jälkeen silmälääkäriä Akuutti 24:ssä. Akuuttiin 24 tulevan silmäpotilaan tutkii sairaanhoitajan ensiarvion jälkeen päivystämässä oleva lääkäri, mutta ei silmälääkäri.

Mikäli silmälääkärin tutkimus on tarpeen, Akuutti 24:n päivystävä lääkäri konsultoi Silmäklinikan päivystävää silmälääkäriä ja potilas tarvittaessa tutkitaan Silmäklinikassa.

Koska Akuutissa ei ole silmälääkärin biomikroskoopilla varustettua tutkimushuonetta, ei silmälääkäri käy tutkimassa päivystyspotilaita Akuutissa. Silmäklinikan päivystykseen tullaan vain puhelinkonsultaation jälkeen päivystyslähetteellä.

Lyhytkin tilannearvio potilaalle odotusajan venymisestä auttaa jaksamaan.

Rusilan tapauksessa on hänen odotusaikansa venynyt Akuutti 24:n päivystävää lääkäriä odottaessa, ei silmälääkäriä odottaessa, kuten hän kirjoituksessaan virheellisesti esittää. Hänen lääkärikontaktinsa on tapahtunut pelkästään Akuutti 24:ssä.

Silmälääkärin päivystyskonsultaatiota ei ole hänen kohdallaan katsottu Akuutin lääkärin toimesta tarpeelliseksi, mikä on ollut varmasti oikea ratkaisu.

Kirjoittaja on Päijät-Soten Silmäklinikan ylilääkäri.

Hoitajat uupuvat Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymässä työn paljouteen ja sijaisten vähyyteen - "Kuormitus on kasvanut niin isoksi, ettei porukka enää jaksa"