Lukijalta: Turvallisuus on koko hoitotyön perusta

Silja Paavola

Hoitotyö on eri elämänvaiheissa ja tilanteissa olevien tukemista ja auttamista. Perjantaina 17.9. vietettiin Maailman terveysjärjestö WHO:n Maailman potilasturvallisuuspäivää. Päivän tarkoituksena on lisätä tietoisuutta asiakas- ja potilasturvallisuudesta. Vuoden 2021 teema on äidin ja vastasyntyneen turvallisuus.

Suomalaiset synnyttäjät ja vastasyntyneet ovat Euroopan kärkisijoilla turvallisuuden suhteen. Tästä huolimatta synnyttäjät saattavat kokea turvattomuuden tunnetta ja heillä voi olla pelkoja, joissa he tarvitsevat läsnäoloa, tukea ja rohkaisua.

Väestöennuste vuoteen 2040: Päijät-Hämeessä väki vähenee, vain Lahti sinnittelee – "Ennusteesta puuttuu kolme tekijää, jotka ovat kaikki positiivisia"

Raskaus ja uuden perheenjäsenen syntymä ovat aina mullistavia tapahtumia. Monikulttuurisuuden ja monimuotoisten perheiden lisääntyessä hoitajat tarvitsevat aikaisempaa enemmän tietoa ja osaamista synnytykseen liittyvistä kulttuurisidonnaisista tekijöistä, joita ovat muun muassa käsitykset terveydestä ja sairaudesta sekä toiveista ja odotuksista.

Lisäksi yhteisen kielen puuttuminen vuorovaikutustilanteissa sekä hoitohenkilökunnan kiire ja vähyys työmäärään nähden voivat horjuttaa turvallisuuden tunnetta ja hoitotyön laatua.

Nopeasti muuttuvassa ja globalisoituvassa terveydenhuollossa tarvitaan entistä enemmän kaikkien ammattiryhmien välistä yhteistyötä ja osaamisen käyttöä turvallisuuden varmistamiseksi. Aikaisemmin synnyttäjien osastoilla työskenteli koulutettuja lastenhoitajia hoitamassa vastasyntyneitä ja tukien äitejä sekä perheitä.

Hyvä tapa ehkäistä kiirettä ja virheitä on huolehtia riittävästä hoitajien määrästä ja ammattitaidosta.

Korostamme Suomen lähi- ja perushoitajaliitto Superissa, että äidit ja perheet tarvitsevat usein alkuvaiheessa tietoa, läsnäoloa ja toipumisaikaa synnytyksen ja raskauden rasituksista sekä imetyksestä. Tähän soveltuvat hyvin lasten ja nuorten kasvatuksen ja hoidon osaamisalan suorittaneet lähihoitajat.

Potilas- ja asiakasturvallisuus on koko hoitotyön perusta ja keskeinen osa hoidon laatua. Hyvä tapa ehkäistä kiirettä ja virheitä on huolehtia riittävästä hoitajien määrästä ja ammattitaidosta. Tällä tuetaan hoitajien ja synnyttäjien sekä perheiden hyvinvointia ja jaksamista.

Maailman potilasturvallisuuspäivä on hyvä muistutus turvallisuudesta ja siihen vaikuttavista tekijöistä. Huolehditaan yhdessä, että laadusta ja potilasturvallisuudesta ovat tulevaisuudessakin vastaamassa ammattitaitoiset hoitajat.

Kirjoittaja on Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPerin puheenjohtaja.

Terveyspalveluiden asiakkailta kysyttiin, maistuuko – alkoholin liikakäyttö on Päijät-Hämeessä etenkin miesten ongelma

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kahdesti päivässä arkisin ja kerran päivässä viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut