Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Lukijalta | On väärin, että mökin mummo rahoittaa Kalliojärven yksityistietä älyttömästi, kun tietä ajavat tukkirekat ja hirviporukat

Arvoisat aluevaaliehdokkaat, kunnanvaltuutetut ja etätöihin mökille haikailevat:

Nyt kotona etätöiden lisääntyessä on monelle tullut halu muuttaa vapaa-ajan asuntoon, ja jos sitä ei ole, on pyritty hankkimaan sellainen. Kannattaa katsella, minkälaisen tien takana asunto on, ettei tule suuria yllätyksiä.

Myös metsät ovat saaneet monet vaeltamaan luonnossa, ja siihen on ollut oiva mahdollisuus Lapakiston luonnonsuojelualueella. Ristikankaan puoleisella alueella näkee, että polut alkavat kulua jo liikaa ja parkkipaikka pursuaa autojen määrästä.

Hollolan Kiikunlähteellä roskaamista, Heinolassa mopoilijoita ulkoilureiteillä... – ryntäys päijäthämäläisiin luontokohteisiin ei ole sujunut ongelmitta

Tilannetta helpottaisi, että Lahden kaupunki avaisi Kalliojärven yksityistien kautta yhteyden Lapakiston luonnonsuojelualueelle. Tieyhteys sinne jo periaatteessa on, ja monet ovat sen jo löytäneet, mutta tie on yksityistie ja ajoneuvoilla ajo on kielletty.

Jos kaupunki ottaisi tien hoitoonsa, isot erämaa-alueet virkistäisivät monia luonnossa liikkujia, kalastajia sekä metsästäjiä, ja tämä helpottaisi todella ruuhkaista Ristikankaan parkkipaikkaa.

On väärin, että Kalliojärven yksityistietä joutuu joku mökin mummo rahoittamaan älyttömästi samalla, kun siellä ajavat kolmeosaiset tukkirekat ja hirvenmetsästäjien autot jonoksi saakka.

Yhteensä kahden vuoden maksut ovat yli 4 500 euroa. Se on mökin mummon lähes neljän kuukauden nettoeläke.

Kalliojärven yksityistie kulkee kahden vesistön välisen Härhönjoen yli. Nyt joen rumpu uusitaan ja kustannusarvio noin 40 000 euroa.

Kustannukset menevät tieyksiköiden mukaan, ja minulla tieosuus on kaikkein pisin. Vuonna 2020 maksoin tiemaksua 1 654,40 euroa. Tämän vuoden osuus on 2 875,70 euroa, eli yhteensä kahden vuoden maksut ovat yli 4 500 euroa. Se on mökin mummon lähes neljän kuukauden nettoeläke, ja maksu on oikeustajuani vastaan.

Taivaanrannan asuntoalueen valot loistavat puolen kilometrin päässä, ja siellä on myös hoidetut kadut, eikä kiinteistövero heillä ole korotettu niin kuin vapaa-ajan asunnoissa.

Joka tapauksessa olen onnellinen, että saan hengittää raitista ilmaa ja nähdä luonnon monimuotoisen kauneuden.

Kirjoittaja on eläkeläinen.