Pääkirjoitus: Oi kallis Lahden kaupunki

Lahtelaisen kerrostaloasukkaan asumiseen liittyvät kulut ovat kallistuneet selvästi runsaassa vuosikymmenessä. Sami Lettojärvi

Päällisin puoli kaikki on hyvin, tai ei ainakaan kovin huonosti.

Lahti sijoittuu turvalliseen keskikastiin, kun vertaillaan kerrostaloasumiseen liittyviä kustannuksia suurimmissa kaupungeissamme. Rakennusten kiinteistövero, kaukolämpö ja jätehuolto ovat tosin kalleimmasta päästä, mutta vastapainoksi tonttiin kohdistuva kiinteistövero on edullisempi kuin melkein kaikkialla muualla.

Ikävämpi uutinen lahtelaisille on, että asiat olivat paljon paremmin vain runsaat kymmenen vuotta sitten. Kiinteistöliiton laskelmien mukaan kerrostaloasukkaiden asumiskulut, jotka vaikuttavat yhtiövastikkeen suuruuteen, ovat kallistuneet Lahdessa vuodesta 2009 lähtien peräti 51 prosenttia. Hurjinta on nousu ollut kiinteistöveroissa, pitkälle päälle sata prosenttia, mutta vauhti on ollut kova myös jätehuollossa ja kaukolämmössä.

Toki asuminen on tällä välin kallistunut selvästi muissakin isoissa kaupungeissa, kuten eläminen yleensä. Lahdessa kehitys tuntuu silti keskimääräistä ikävämmältä, koska vielä 2000-luvun alussa kaupunki niitti mainetta asumiskustannuksiltaan maan edullisimpana suurena kaupunkina.

Sittemmin kelkka kääntyi, ja käännöksen teki kaupunki itse tytäryhtiöineen. Kun emon kassassa alkoi pilkottaa pohjassa verotulojen kasvaessa vain niukasti, se kääntyi tyttäriensä puoleen ja alkoi kiristää niille vuosittain sälyttämiään osinkovaateita. Yhtiöt kuuntelivat omistajansa ääntä ja maksattivat laskun asiakkaillaan korottamalla tuotteidensa hintoja. Kunnallisille monopoleille se on ollut käytännössä riskitöntä toimintaa.

Monien kaupunkien tavoin Lahti on kiertänyt tarvetta korottaa kuntaveroa myös siten, että sen asemesta on hilattu kiinteistöveroprosentit melkein niin korkealle kuin sielu sietää. Riskit ovat tässäkin varsin vähäiset, sillä tontit ja kiinteistöt eivät tapaa äänestää jaloillaan, toisin kuin yksityishenkilöt toisinaan.

Lahdessa kehitys tuntuu silti keskimääräistä ikävämmältä .

Lahden krooniseen talousahdinkoon ei ole pikaista helpotusta näköpiirissä, joten kaupunkilaisten on syytä varautua siihen, että asumiseen liittyvät kustannukset jatkavat nousuaan myös tästä eteenpäin. Ainakin siltä osin, kun ne ovat suoraan tai välillisesti kaupungin päätettävissä.

Lahden valtti useimpiin muihin kaupunkeihin nähden on se, ettei täällä enää tuoteta lämpöä kivihiilellä, joka energianlähteenä on paljon kalliimpaa kuin biopolttoaineet. Toivoa sopii, että tämä etu pysyisi voimassa kauas tulevaisuuteen. Ja ainahan asukkaat voivat itsekin yrittää jarruttaa kulunkiensa nousua esimerkiksi panostamalla asuinkiinteistöjensä energiatehokkuuteen.

Kommentoi