Lukijalta | Odottavalle potilaalle pitää antaa tietoa

Vasen silmä oli aamulla punainen. Saavuin Akuuttiin noin kello 8.15, jolloin sairaanhoitaja muutaman kysymyksen jälkeen ohjasi minut keltaista viivaa pitkin vastaanottoaulaan.

Noin 30 minuutin odottelun jälkeen pääsin taas sairaanhoitajan tenttiin. Hän mittasi verenpaineet ja silmänpaineet ja kyseli, koska ja missä tilanteessa se sattui.

Hän kertoi, että näyttää normaalilta silmän verisuonen katkeamiselta, onneksi ei ollut päässä. Paranee itsestään viikon parin kuluessa. Hän painotti myös verenpaineen mittaamisen tärkeyttä säännöllisesti. Nämä toimenpiteet olivat valmiina noin kello 9.

Sitten alkoi odotus. Kukaan ei kertonut väliaikatietoja tai pyytänyt odottelua anteeksi. Kukaan ei kertonut, koska silmälääkärin pitäisi tulla.

Odotetun silmälääkärin vastaanotolle pääsin kello 12.30. Hän kertoi samat asiat kuin sairaanhoitaja jo kolme ja puoli tuntia aikaisemmin. Myöhemmin selvisi, että silmälääkäri tuli töihin vasta kello 11 jälkeen.

Sairaanhoitajille täytyy antaa valtuudet kirjoittaa raportti kevyemmistä vaivoista ja päästää potilas kotiin, jolloin lääkärille jää enemmän aikaa vaikeimmille potilaille. Potilaalle pitää kertoa, miksi hän joutuu odottamaan tavallista pidempään, antaa väliaikatietoja ja pyytää odottelua anteeksi.

Tämän tiedon saatuani olisin voinut välillä käydä vaikka kahvilassa välipalalla (on diabetes).