Lukijalta: Kirkon ei pitäisi pahentaa syrjittyjen tilannetta

Antero Helanterä

Mielipidekirjoituksessaan (ESS 10.9.) Jari Iivanainen ihmettelee meidän Tulkaa kaikki -aktiivien toimintaa. Yritän selventää perusteita etenkin suhtautumisessamme homoseksuaalisuuteen, jonka Iivanainen erityisesti nostaa esiin.

Tulkaa kaikki -liike ajaa kaikkien ihmisten yhdenvertaisuutta ja hyväksyntää kirkossa. Me todella haluamme muuttaa kirkon perinteistä opetusta.

Opetus on kirkossa vaikuttavien ihmisten tuottamaa. Se perustuu Raamattuun, mutta on muuttunut 2 000 vuoden aikana.

Ei kirkko enää opeta, että maailma on luotu seitsemässä päivässä. Eikä kirkko hyväksy orjuutta eikä moniavioisuutta. Raamattu ei ole keittokirja, josta löytyy tarkka resepti jokaiseen nykypäivän ongelmaan.

Homoseksuaalisuudesta ei ole Raamatussa kovinkaan montaa lausetta. Ne harvat kohdat käsittelevät alistamista ja irstailua. Niitä emme tietenkään hyväksy, emme myöskään heteroseksuaalisissa suhteissa.

Siihen yritämme vaikuttaa, että kahden toisiaan rakastavan ihmisen sitoutunut parisuhde saisi kirkossa täyden hyväksynnän riippumatta sukupuolista. Homoseksuaalisuus ei ole ihmisen oma valinta. Edelleen liian moni kokee tulevansa syrjityksi. Kirkon ei pitäisi pahentaa asiaa.

Emme tiedä, mitä Jeesus ajatteli homoseksuaalisuudesta. Hänen sanojaan tästä aiheesta ei ole tietääkseni kirjattu talteen. Hän opetti lähimmäisenrakkautta ja toimi syrjittyjen parissa. Niinpä rohkenen uskoa, että hän ottaisi homoseksuaalit ja sukupuoli-identiteettinsä kanssa kamppailevat avosylin huomaansa.

Toivon myös, että pornoon, pelkoon, vihaan, ylensyömiseen ja huumeisiin taipuvaiset löytävät turvan kirkosta. En tosin ymmärrä, miksi Iivanainen rinnastaa ne homoseksuaalisuuteen.

Kirjoittaja on lahtelainen lääketieteen lisensiaatti ja kirkkovaltuutettu.

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kahdesti päivässä arkisin ja kerran päivässä viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut