Pääkirjoitus: Kiekkokausi alkaa Lahdessakin taloudelliselta takamatkalta

Pelicans aloittaa SM-liigakautensa HIFK:ta vastaan lauantaina Lahdessa. Mirja Hussain

Jääkiekon SM-liiga pyörähtää käyntiin lahtelaisten osalta lauantaina. Pelicans kohtaa vastustajista kenties eniten tunteita herättävän HIFK:n Isku-Areenassa kello 17 alkavassa ottelussa.

Kauden alku on tärkeä paitsi jääkiekkofaneille myös kaikille muillekin. Se on osoitus siitä, että arki on palaamassa uomiinsa puolitoista vuotta jatkuneen koronapandemian jälkeen. Toissa kaudella liigakierros pysäytettiin historiallisella tavalla eikä mitaleita jaettu lainkaan. Viime kausi pelattiin pääasiassa tyhjille katsomoille, mikä oli harmillista myös lahtelaisittain, sillä Pelicansin peli kulki hyvin.

Nyt on enemmän kuin toivottavaa, että rokotusten edistyminen johtaa rajoitusten purkuun suunnitellusti ja sitä myöten katsomoihin saadaan taas väkeä. Yleisön ollessa poissa jäältä puuttuu se kuudes kenttäpelaaja.

Pelicans avaa runkosarjapelit siisteimmällä mahdollisella tavalla – "Sitä tunnelmaa ei voita mikään"

Katsojien ottaminen peleihin on tärkeää erityisesti seuroille. Ei tarvita kummoistakaan laskupäätä sen toteamiseksi, että ilman yleisön maksamia lipputuloja seurojen talous ei ole tasapainossa.

Tilintarkastus- ja konsultointipalveluita tarjoava EY on laskenut, että ensimmäisellä koronakaudella 2019-2020 joukkueet menettivät pandemian vuoksi noin 15 miljoonaa euroa. Summa on merkittävä, sillä korona iski päälle vasta kauden lopulla.

Viime kaudella sukellus oli vielä jyrkempi. Yhteensä 15 liigaseuraa menettivät liikevaihdostaan noin 40 miljoonaa euroa ja tekivät 10 miljoonan euron tappiot.

Lahden Pelicansin tilinpäätös todistaa, että vaikeaa on ollut. Edellisen kauden noin puolen miljoonan euron miinus tuplaantui viime kaudella. Yleisön loistaessa poissaolollaan tappiota kertyi yli miljoona euroa. Tappiota kertyi yhtä paljon sekä seura- että ravintolatoiminnasta.

Edellisellä kaudella pääasiassa ravintolapuolella meni heikosti seuratoiminnan yltäessä likimain nollatulokseen.

Tommi Niemelän mukaan päätös Pelicans-jatkosta oli helppo – ei paljastanut, tuliko muualta kyselyitä: "Parempi olla kommentoimatta"

Joukkueet lähtevät siis tähän kauteen taloudellisesti pitkältä takamatkalta. Paikallisen elinkeinoelämän ja yleisön hartioita tarvitaan, jotta seurat saavat tarvitsemansa taloudellisen tuen. Yhteiskunnan toimet ovat toivottavasti sellaisia, ettei aiempien vuosien kaltaisia tilanteita enää tule.

Tosin korona muistuttaa edelleen olemassaolostaan, minkä vuoksi Pelicansille tärkeitä harjoituspelejä jäi pelaamatta.

Vaikka viime kausi oli taloudellisesti vielä edeltäjäänsä vaikeampi, pelit pelattiin päätyyn saakka. Toivotaan ja uskotaan, että pelillinen nousutrendi pätee myös Lahden Pelicansiin.

Pelicansin maalivahti Emil Larmi säheltää ja ihastuttaa Twitterissä, mutta pohjalla on saksalaisen täsmällinen luonne, joka tekee määrätietoisesti töitä NHL-unelmansa eteen – "Olen siviilissä päinvastainen persoona kuin jäällä"

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut