Pääkirjoitus Kivijalkaliikkeet pitävät pintansa Lahden keskustassa

Paljon ja pitkään siitä on puhuttu, mutta huhut Lahden keskustan kuolemasta ovat silti edelleen vahvasti liioiteltuja. Päin vastoin, tuoreimmatkin laskelmat osoittavat, että Lahden keskustassa on vähemmän tyhjiä liiketiloja kuin keskimäärin suurimmissa kaupungeissamme. Ja toisin kuin melkein kaikkialla muualla, täällä tyhjien liiketilojen määrä on jatkanut laskuaan yhtäjaksoisesti jo vuodesta 2015.

Lahden keskustassa on runsaat 800 liiketilaa, joista keväällä vain joka kymmenes oli tyhjillään. Saavutuksen arvoa korostaa, että niin sanottujen kivijalkaliikkeiden määrä on täällä valtakunnan kärkipäätä. Enemmän on vain Helsingissä, Tampereella ja Turussa.

Juuri kivijalkakauppojen paljous saattaa selittää, miksi Lahdessa liiketilat täyttyvät siinä missä ne muualla tyhjenevät. Kehittämisyhdistys Lahti Cityn toiminnanjohtaja Pipsa Wirtanen tietää, että kysyntä on viime aikoina suuntautunut pienempiin ja myös edullisempiin tiloihin enemmän kuin suuriin. Suurin ongelma alkaakin olla sama kuin tämän hetken työmarkkinoilla: kysyntä ja tarjonta eivät aina kohtaa toisiaan.

Lahden keskusta on pitänyt pintansa koronapandemian keskellä: tyhjiä liiketiloja vähemmän kuin viisi vuotta sitten – "Määrä laskenut vain muutamassa muussa kaupungissa"

Uusi tilanne voi olla seurausta murroksesta, jossa kauppaliikkeiden määrä on ollut keskustassa jo viime vuosikymmenen puolimaista laskussa. Tilalle on ilmaantunut entistä enemmän esimerkiksi kauneus- ja hyvinvointipalveluja, ravintoloita ja kahviloita, jotka tulevat toimeen vähemmilläkin neliöillä.

Muutos on tapahtunut samoihin aikoihin, kun toriparkki valmistui ja Aleksanterinkatu sai uuden, kävelijöiltä ja pyöräilijöitä paremmin palvelevan ilmeen. Wirtanen uskaltaa kehua Aleksin muutosta loistavaksi. Se teki pääkadusta hänen mielestään hienon näköisen ja viihtyisän antaessaan tilaa pystyttää terasseja ravintoloiden edustalle. Arvioon voi vaivatta yhtyä.

Erinomaista markkinointia olisi myös keskustan katukuvan siistiminen .

Korona on totta kai hankaloittanut suuresti myös keskustan kivijalkayritysten elämää. Suurimpia kärsijöitä ovat olleet ravintolat. Myönteinen uutinen on, että Wirtasen tietojen mukaan vain muutamat yritykset ovat joutuneet sulkemaan ovensa lopullisesti.

Toisaalta joillakin yrityksillä, esimerkiksi ulkoiluun liittyviä tuotteita kauppaavilla myymälöillä, on kysyntää riittänyt entistä runsaammin. Nähtäväksi jää, mihin suuntaan myyntikäyrät osoittavat koronavitsauksen väistyttyä.

Hiljattain keskustassa kampanjoitiin paikallisten kivijalkayritysten puolesta. Erinomaista markkinointia olisi pitkän päälle myös katukuvan siistiminen. Julkinen päihteiden käyttö ja avoin huumekauppa ovat omiaan karkottamaan keskustasta asiakkaita, joille keskustan yrittäjillä olisi paljon tarjottavaa.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä arkisin ja viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut