Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Itsenäisyyspäivän kunniamerkkien saajat julkistettiin – katso ketkä palkittiin Lahden seudulla

Pääkirjoitus Viisikko löysi taas toisensa

Hallitus selviytyi hajoamatta budjettiriihestään, vaikka koville se taas otti aivan kuten kevään kehysriihessäkin.

Kaksipäiväiseksi kaavailtu riihi vaikutti vielä sen kolmannen päivän aamulla olevan tiukassa umpisolmussa, kun pääministeri Sanna Marinin (sd.) jälki-istuntoon komentamat keskusta ja vihreät olivat hakeneet tuloksetta kompromissia keskinäisiin ilmastoerimielisyyksiinsä. Vaikealta näyttänyt tilanne laukesi kuitenkin yllättäen jo puolilta päivin, ja Marin saattoi tyytyväisenä ilmoittaa sovun syntyneen tekemättä olevista ilmastotoimista ja siten koko budjettiesityksestä.

Tyytyväisyyttään vakuutteli koko puheenjohtajaviisikko, joka kiitteli kilvan tosiaan kuin jääkiekkoleijonat maailmanmestaruutensa jälkilöylyissä. Keskinäisiin kehuihin yhtyivät nekin, jotka vasta olivat olleet tiukimmin napit vastakkain. Toki kaikille oli helpotus, ettei yhteinen taival päättynyt tähän, koska isänmaata on helpompi palvella hallituksessa kuin oppositiossa.

Riitely ilmastotoimista vei riihessä huomion pääasialta.

Tuoreeltaan ei mikään puolue ei tunnustanut joutuneensa antamaan liikaa periksi omista reunaehdoistaan. Sen näytelmä kuitenkin vahvisti, että budjettiriihestä tuli ilmastoriihi, kuten vihreät olivat vaatineet. Vaivansa palkaksi vihreät saivat kaipaamansa asiantuntijapainotteisen perälaudan siltä varalta, että nyt päätetyt toimet osoittautuvat riittämättömiksi. Näin puheenjohtaja Maria Ohisalon on paljon helpompi esiintyä viikonloppuna vihreiden puoluekokouksessa vähintään moraalisena voittajana. Eikä keskustankaan silti tarvitse pukeutua säkkiin.

Niin tärkeitä kuin ilmastotoimet ovatkin, on valitettavaa, että niistä riitely vei kaiken huomion itse pääasialta. Ja pelkäksi budjetin alaviitteeksi jäivät nyt uudet työllisyystoimet, joita hallitukselta ovat jo kauan edellyttäneet opposition ohella muiden muassa elinkeinoelämä sekä lukuisat talouden asiantuntijat.

Joitain nopeavaikutteisia ja siten sinänsä tarpeellisia korjausliikkeitä hallitus toki sai aikaan, mutta vaikuttavimmat – ja siten myös vaikeimmat – työllisyyspäätökset lykättiin taas ensi vuodelle. Nähtäväksi jää, onko aika silloinkaan niille kypsä, vaikka hallitus on itse sitonut koko ohjelmansa uusien työpaikkojen synnyttämiseen.

Hallitus kehuu lyhentävänsä palvelu- ja hoitovelkaa, mutta liian vähän painoa se antaa sille, että valtion velkataakka kasvaa ensi vuonnakin miljardikaupalla, vaikka talous kasvaa kohisten. Viisaampaa olisi painaa hyvänä aikana velkajarrua, jotta huonojen aikojen koittaessa olisi taas paremmin varaa elvyttää. Marinin hallitukselta tämä keynesiläisen talousopin keskeinen neuvo näyttää kuitenkin unohtuneen autuaasti, ja laskun siitä maksavat seuraavat hallitukset.

Täyssähköautot vapautetaan autoverosta, rikkaille maastapoistumisvero, tupakointi kallistuu ja päästöt pienenevät 14–15 megatonnin verran – näistä hallitus sopi budjettineuvotteluissa