Lukijalta: Täyssähköautojen yleistymiseen kannattaisi varautua latauskapasiteetissa jo nyt

Jussi Mäkelä

Etelä-Suomen Sanomissa oli 7.9. hyvä artikkeli ajankohtaisesta sähköautojen latauksesta. Tapparankadulla oli tehty historiaa.

En menisi mitään systeemissä korjaamaan, mutta haluan tuoda esille sen, että järjestely on väliaikainen, kuten tietysti kaikki täällä maailmassa. Kun tekstissä kerrottiin myös Oomin 2 500 euron latauspisteistä, sitä sanoisin lopulliseksi ratkaisuksi ja toivon, että taloyhtiöissä mietittäisiin myös tätä.

Niin sanotun lopullisen ratkaisun voi saada paljon halvemmallakin, riippuen siitä, mitä kaikkea palvelua latauksen lisäksi halutaan operaattorilta ostaa, ja siitä, onko kyseessä omakotitalo, rivitalo, kerrostalo vai parkkitalo.

Kun polttomoottoreiden valmistus loppuu 2030-luvulla ja siirrytään täyssähköautoihin, joudutaan Tapparankadun järjestelmä uusimaan.

Väliaikaisuudella tarkoitan tekstissä mainittua ”hidaslatausta”, joka tarkoittaa, että nykyisten polttomoottorilla ja sähkömoottorilla varustettujen hybridien lataus kestää 10–12 tuntia. Kun polttomoottoreiden valmistus loppuu 2030-luvulla ja siirrytään täyssähköautoihin, joudutaan Tapparankadun järjestelmä uusimaan.

Ajattelen, että tähän kannattaisi jo nyt jotenkin varautua. Pienet kohteet voisi toteuttaa jo täyssähköautoja ajatellen, mahdollisuuksia on monia, samoin kustannusseuraamuksia.

Viiden vuoden sisällä meillä on varmasti liikenteessä paljon täyssähköautoja. Autojen hinnat laskevat tai eivät ainakaan nouse, onhan sähköauto halvempi valmistaa kuin hybridi: siihen tulee vain yksi ja polttomoottoria halvempi moottori, ja kun vielä akkuteknologia kehittyy ajelemme täyssähköautoilla.

Sellaisten lataaminen hidaslatauksena kestää kaksi vuorokautta. Varsin pian tarvitaan jokaisen kerrostalon pihaan myös tehokkaita latauspisteitä. Niihin kannattaa varautua jotenkin jo nyt, koska valtio avustaa varsin avokätisesti.

Kirjoittaja on hollolalainen.

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kahdesti päivässä arkisin ja kerran päivässä viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut