Lukijalta: Mitä piilee jalkapallofanien huutelun takana?

Eeva Rautamäki

Matti Eve kirjoitti Esalaisessa ( ESS 2.9.) FC Lahden ottelusta. Siellä fanijoukko oli kunnostautunut kuorolaulussa. Sanoitus tosin ei ollut kummoista, varsin yksipuoliselta se Matti Even korviin oli kuulostanut. Hän oli lähtenyt ottelusta pois puoliajalla.

Katsomossa oli ollut myös junioreja, jotka olivat myös ihmetelleet, miten HJK:ta mollattiin. Tuskin se nosti lahtelaisten pelaajien mielialaa. Tosin HJK:n kannattajat olivat syyllistyneet samanlaiseen kuorolaulantaan.

Asun kahden koulun lähellä (ala- ja yläaste). Niiden välissä on elintarvikekauppa. Olen ihmetellyt sitä, miten oppilaat käyttäytyvät ja kuinka paljon kirosanoja he käyttävät. Sitä kuulen, kun käytän kävelyteitä tai käyn ostoksilla.

Kaupassakin teinit huutelevat toisilleen suureen ääneen. Eivät alakoululaisetkaan toiseksi jää. Sitä jää miettimään, mistä tapa on peräisin. Netistä ja tv-ohjelmista kenties?

Saman päivän Näppiksellä otetaan kantaa siihen, miksi Suomi on romahtanut Pisa-tuloksissa.

Olen kirjoittajan kanssa samaa mieltä, että syynä ovat suuret luokkakoot, inkluusio-malli sekä resurssien puute. Rauhallisuutta eivät lisää uudet, avoimet opetustilatkaan. Lisäksi vaikuttaa, että nuoret eivät kunnioita koulun opettajia eivätkä muitakaan vanhempia ihmisiä.

Suosittelen kaikille ruotsalaista elokuvaa nimeltä Pahuus (löytyy kirjastosta). Se perustuu Jan Guilloun omiin kokemuksiin poikien sisäoppilaitoksessa. Siellä opettajat hoitavat vain roolinsa, siis opettavat.

Poikien keskinäinen nokkimisjärjestys hoituu siten, että ylemmät luokat "kasvattavat" aina nuorempiaan. Jälki on raakaa ja karua, pehmeästä koulun aloituksesta ei ole tietoakaan.

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kahdesti päivässä arkisin ja kerran päivässä viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut