Pääkirjoitus: Vapaus koittaa lokakuussa, ehkä

Hallitus teki oikeansuuntaisen täyskäännöksen päivittäessään koronastrategiansa. Emmi Korhonen / Lehtikuva

Hallituksen uusi koronastrategia on päällisin puolin helpottavaa kuultavaa koronakriisin raskauttamille suomalaisille. Tuskastuttavan pitkään voimassa olleita rajoituksia aletaan purkaa heti ja lopuistakin on määrä luopua, kunhan noin 80 prosenttia yli 12-vuotiaista on saatu rokotettua koronaa vastaan kahdesti – tai kun heille on tarjottu siihen mahdollisuus. Pääministeri Sanna Marinin (sd.) toiveikkaan arvion mukaan tähän voidaan päästä niinkin pian kuin lokakuun puoleen väliin mennessä.

Strategian lähtökohtana ei siis enää ole viruksen tukahduttaminen, sairaanhoidon kuormittumisen estäminen ja riskiryhmien suojeleminen, vaan yhteiskunnan avaaminen ja avoinna pitäminen. Kyse on siten täyskäännöksestä, joka kuitenkin on tässä kohtaa täysin oikeansuuntainen.

Rokotteet ovat jo ehtineet osoittaa tehonsa erityisesti taudin vaikeinta muotoa kohtaan, minkä seurauksena sairaalat eivät enää ole täyttyneet koronapotilaista. Näin ollen ei hallituksellakaan ole enää perusteita pitää yhteiskuntaa suljettuna tavalla, jolla tiedetään olleen runsaasti myös kielteisiä seurauksia.

Täydellistä paluuta niin sanottuun vanhaan normaaliin ei hallituskaan vielä lupaa, vaikka valtakunnallisista rajoituksista päästäisiin kohta eroon. Korona ei katoa mihinkään, joten pahimmassa tapauksessa täytyy vielä vetää hätäjarrusta. Ja joka tapauksessa on edelleen tarpeen varautua sammuttamaan alueellisia tartuntapesäkkeitä, joskin aiempaa rajatuimmin keinoin.

Tässä kohtaa hallitukselta jäivät tuoreeltaan kaipaamaan selkeämpiä linjauksia ainakin paikalliset viranomaiset, joiden vastuulle hallitus nyt sysäsi käytännössä kokonaan koronan kurissapitämiseksi edellyttämänsä toimet. Kriittisimmästä päästä oli HUS:n ylilääkäri Asko Järvinen. Uutta strategiaa Ylen aamussa sekavaksi moittinut Järvinen olisi toivonut tarkempia askelmerkkejä eri toimijoiden työnjakoon kuten myös testaukseen, joka käy jo yli sairaanhoitopiirien voimien.

Päijät-Hämeessäkin alkaa olla loppukirin aika.

Hallituksen sekä sosiaali- ja terveysministeriön on syytä ottaa alueellisten asiantuntijoiden moitteet ja toiveet tarkasti huomioon, kun ne lähtevät jalkauttamaan strategiansa. Osapuolet ovat koronakriisin aikana ehtineet jo aivan liian monta kertaa pallotella vastuuta toinen toisilleen, eikä kukaan kaipaa surkealle näytelmälle jatko-osaa.

Terästäytymisen paikka on myös niillä päijäthämäläisillä, jotka ilman pätevää syytä ovat jättäneet rokotuksen ottamatta. On turha haaveilla rajoitusten nopeasta purkamisesta, jos rokotekattavuutta ei saada suuremmaksi. Alkaa olla loppukirin aika.

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut