Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Valtteri Bottaksen ja Sami Sykön kesävaatteet, Päijät-Hämeen festarit ja muut menot – lue ESS:n kesälehti ilmaiseksi koko kesän!

Pääkirjoitus Lahti Events pysyy tapetilla, mutta kaupunginhallituksen tilaama KymiRing-selvitys voi jäädä jaoston uuden puheenjohtajan poliittiseksi muskeleiden näytöksi

Kaupungin omistaman tapahtumayhtiön Lahti Eventsin tila on yksi viime aikojen kestoaiheista Lahden kunnallispolitiikassa. Events on tapetilla myös alkaneena syksynä.

Sen takaa kaupunginhallituksen maanantaina tekemä päätös, jossa se velvoitti konserni- ja tilajaostonsa tekemään selvityksen Lahti Eventsin KymiRing-yhteistyön kustannuksista ja tuleviin tapahtumiin liittyvistä riskeistä.

Yksimielisesti hyväksyttyä selvitystoimeksiantoa esitti tuore kaupunginhallituksen jäsen ja konsernijaoston puheenjohtaja Jorma Ratia (ps.). Hän jo aiemmin miekkaillut näkyvästi Lahti Eventsin ja kaupungin virkajohdon kanssa siitä, onko kaupungin yhtiön järkevää harjoittaa tapahtumatoimintaa Iitissä sijaitsevalla yksityisellä moottoriradalla.

Lahti Events ja KymiRingin ratayhtiön tekemän sopimuksen mukaan tapahtumayhtiö järjestää ratamoottoripyöräilyn kuninkuusluokan MotoGP:n osakilpailuja viiden vuoden ajan. Kyse olisi Päijät-Hämeen mittapuulla megaluokan tapahtumasta, joka voisi vetää satatuhatta katsojaa.

Yhtiöiden ja moottoriurheilufanien epäonneksi koronaviruspandemia on vesittänyt tapahtuman jo kahdesti. Tapahtuman eteen tehty työ on ainakin osittain valunut hukkaan. Epävarmassa tilanteessa on ymmärrettävää, että kaupunginhallitus haluaa tilannepäivityksen Eventsin ja KymiRingin liikesuhteesta ja siihen liittyvistä vastuista.

Ratia tosin meni asioiden edelle ilmoittaessaan omana kantanaan ( ESS 1.9.), että Lahti Eventsin toiminnat voitaisiin siirtää sen emoyhtiölle KOKO Lahdelle sekä seudulliselle matkailu­yhtiölle Lahti Regionille. Tätä ehdottaessaan hän ei sulkenut pois vaihtoehtoa, että samalla Lahti yhtiöineen päättäisi vetäytyä KymiRingin tapahtumabisneksestä.

Työ on osittain valunut hukkaan.

Ratian esittämät pohdiskelut ovat suoranaista myrkkyä koronarajoitusten koettelemalle Lahti Eventsille. Spekulaatio MotoGP-tapahtumasta vetäytymisestä lisää epävarmuutta muutenkin hankalassa tilanteessa.

Eventsin ja KymiRingin sopimukset ovat liikesalaisuuden piirissä, joten suurelle yleisölle kaupunginhallituksen tilaama selvitys ei välttämättä tarjoa paljoakaan uutta tietoa. Kaupunginhallituksen on joka tapauksessa tiedettävä, millaisia seurauksia KymiRing-sopimuksesta irtautumisella olisi esimerkiksi sopimussakkojen muodossa.

Selvitys voi jäädä jaoston uuden puheenjohtajan poliittiseksi muskeleiden näytöksi. Korona-aika on saanut Eventsin tilanteen näyttämään surkealta, mutta KymiRing-yhteistyön potentiaali on suuri homman mennessä nappiin. Selvitys tuo toivottavasti riittävän läpivalaisun asiaan, josta on käyty juupas–eipäs-keskustelua jo tuskallisen pitkään.