Pääkirjoitus: Painajaisen ei soisi toistuvan

Maria Ohisalo (vihr.) osallistui tiistaina EU:n sisäministerien hätäkokoukseen, jossa pohdittiin Afganistanin pakolaistilannetta. Francois Walschaerts / Lehtikuva

Valta on vaihtunut Afganistanissa, ja Suomikin onnistui pelastamaan enimmät omat kansalaisensa sekä suojelun tarpeessa olevat kumppanimme Talebanin hirmuhallinnon kynsistä. Pelastusoperaation nostattaman pölyn laskeuduttua on niin meillä kuin koko EU:ssa alettu kääntää katseita myös edemmäs tulevaisuuteen siltä varalta, että vallanvaihdosta seurannut kaaos kasvaa humanitaariseksi kriisiksi Afganistanissa ja sen lähialueilla.

Länsimaat eivät tietenkään kyenneet lennättämään suojiinsa kuin vähäisen osan kaikista niistä afgaaneista, joilla on nyt täysi syy pelätä itsensä ja läheistensä puolesta. On mahdollista ja ehkä jopa todennäköistä, että maasta pakenee lähikuukausina ennenäkemättömän suuri määrä ihmisiä tavoittelemaan turvallisempaa ja ihmisarvoisempaa elämää.

EU:ssa on yhä tuoreessa muistissa vuoden 2015 pakolaiskriisi ja sen kaikki inhimilliset, taloudelliset sekä poliittiset seuraukset. Painajaisen ei haluta toistuvan, mikä kävi ilmi myös unionimaiden sisäministereiden hätäkokouksessa tiistaina Brysselissä.

Kokouksen päätöslauselman mukaan EU-maat pyrkivät "koordinoidusti ja järjestäytyneesti" estämään hallitsemattoman pakolaisuuden Afganistanista. Sisäministeri Maria Ohisalon (vihr.) mukaan kokouksen keskeinen viesti oli, ettei tavallisia afganistanilaisia jätetä yksin ja että tukea tarvitsevat jatkossa nekin, jotka eivät pääse poistumaan maasta.

Humanitaarisen kriisin estäminen on Ohisalon mielestä paras tapa estää laajamittaisia muuttoliikkeitä Afganistanista ja sen lähialueilta. Tästä seuraa, että EU:n on varauduttava jo hyvin pikaisesti tukemaan monin eri tavoin Afganistanin naapurimaita, joiden osana on ottaa todennäköinen pakolaisaalto ensimmäisinä vastaan. Käytännössä tarvitaan ainakin EU:n eri rahoitusvälineiden tehokasta käyttöä, mistä komissio on tiettävästi jo valmistelemassa esitystä.

Pakolaisten auttaminen lähialueilla on kaunis ajatus.

Pakolaisten auttaminen heidän lähtömaidensa lähialueilla on populistienkin mieluusti viljelemä kaunis ajatus, jonka muuttaminen riittävän tehokkaiksi käytännön toimiksi on kuitenkin kaikkea muuta kuin helppo tehtävä. Siksi EU:n on välttämätöntä kiirehtiä myös verkkaisesti edennyttä turvapaikka- ja maahanmuuttopolitiikan uudistushanketta siltä varalta, että afgaanien pakolaisaalto rantautuu ennen pitkää myös tänne asti.

Avainsanoja ovat muiden muassa rajavalvonnan tehostaminen ja oikeudenmukainen taakanjako jäsenmaiden kesken. Ne ovat tärkeitä asioita myös Suomelle, joka EU:n ulkorajamaana voi jonain päivänä joutua yhtä vaikeaan asemaan kuin esimerkiksi Kreikka ja Italia vuoden 2015 kriisin aikana.

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kahdesti päivässä arkisin ja kerran päivässä viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut