Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Lukijalta | Päijät-Sote vastaa nuorten rokottamista koskevaan kirjoitukseen

Vastaan Koululaisen vanhempi -nimimerkin nuorten rokottamista koskevaan mielipidekirjoitukseen.

Päijät-Soten kouluterveydenhuollossa noudatamme Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ohjeita rokotusten antamisessa. Suomessa alaikäinen voi itse päättää rokottamisesta, jos rokotteen antava terveydenhuollon ammattilainen arvioi, että lapsi tai nuori ikänsä ja kehitystasonsa perusteella kykenee päättämään rokotuksestaan.

Tarkkaa ikärajaa itsenäiselle päätöksenteolle ei ole laissa määritelty, vaan arvio tehdään tapauskohtaisesti. Huoltajan suostumusta ei erikseen tarvita.

Lapselleni annettiin koronarokote vasten vanhempien tahtoa – Lahden kouluterveydenhuollon mukaan myös vanhempien kanta otetaan huomioon

Arvio perustuu ammattilaisen kykyyn kertoa lapselle tilanteesta siten, että nuori varmasti ymmärtää tilanteen. Tämä johtaa sen hetkiseen arvioon nuoren kyvystä käsitellä tilannettaan. Rokotustilanteessa ammattilainen selvittää, että nuori ottaa rokotuksen omasta tahdostaan, eikä hänen päätökseensä liity painostamista.

Jos nuori ei ole kykenevä itse päättämään koronarokotuksestaan tai hän ei halua itse päättää asiasta, rokotukseen tarvitaan kaikkien huoltajien suostumus.

Olemme tiedottaneet koteja rokotusten toteuttamisesta kouluilla. Toivottavaa on, että huoltajat ovat keskustelleet nuoren kanssa rokotuksesta.

Jos nuori on rokotustilanteessa epävarma tai epäröi tai kertoo vanhempien olevan eri mieltä, ei rokoteta.

Otamme kouluterveydenhuollossa huomioon huoltajan viestin rokotuksesta, ja asiasta keskustellaan tarvittaessa vanhempien kanssa. Jos kuitenkaan huoltajat eivät halua nuoren ottavan rokotusta, jonka nuori haluaa, tämän kykyä itsenäisen päätöksen tekemiseen arvioidaan terveydenhuollossa.

Jos nuori on rokotustilanteessa epävarma tai epäröi tai kertoo vanhempien olevan eri mieltä, ei rokoteta, terveydenhoitaja keskustelee vanhempien kanssa. Pyrimme kaikin tavoin välttämään painostuksen tunnetta nuorilla, ja rokottamisesta keskustellaan nuoren kanssa yksityisyyttä suojaten ammattihenkilön kanssa.

THL ei ole ohjeistanut kirjaamaan huoltajan rokotuskieltoa potilaskertomukseen, vaan tällöin tulee arvioitavaksi nuoren päätöskykyisyys ja toimimaan sen mukaisesti.

Kirjoittaja on Päijät-Soten perhe- ja sosiaalipalveluiden toimialajohtaja.