Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Lukijalta | Lapselleni annettiin koronarokote vasten vanhempien tahtoa – Lahden kouluterveydenhuollon mukaan myös vanhempien kanta otetaan huomioon

Lapseni käy lahtelaista koulua, jossa koronarokotukset 12–15-vuotiaille alkoivat hiljattain. Sekä THL:n että koulusta saadun tiedotteen mukaan lapsi voi päättää rokotuksesta itse, jos hänet siihen kykeneväksi katsotaan.

Lahden kouluterveydenhuollon mukaan myös vanhempien kanta rokotukseen otetaan huomioon, eikä lasta rokoteta vanhempien ollessa eri mieltä. Myös tämä oli tiedotettu vanhemmille.

Päijät-Sote vastaa nuorten rokottamista koskevaan kirjoitukseen

Ennen rokotusta olin lähettänyt terveydenhoitajalle viestin, jossa kerroin, että lapselleni ei anneta rokotetta. Syynä on tutkimuksen lyhyt kesto, jonka perusteella pitkäaikaisvaikutuksia ei voida vielä arvioida.

Luotin siihen, ettei lastani rokotettaisi, vaikka hän rokotustilaisuuteen saapuisikin. Teini-iässä ryhmäpaine on kova, ja lapsi oli keskusteluistamme huolimatta vapaaehtoisesti mennyt yhdessä luokkansa kanssa rokotukseen.

Tilaisuudessa ei kerrottu rokotteesta, sen toiminnasta tai mahdollisista haittavaikutuksista, eikä vanhempien mielipidettä ollut kysytty. Esite haittavaikutuksista oli annettu lapselle pois lähtiessä.

Pyysin lasta selittämään, mitä häneen oli pistetty, miten rokotus toimii ja mitkä ovat mahdollisia haittavaikutuksia. Tämä ei onnistunut.

Lapsi kertoi, että otti rokotteen jatkuvan kyselyn ja painostuksen vuoksi.

Kouluterveydenhuollon kanssa käytyjen keskustelujen mukaan viesti oli vastaanotettu, mutta vanhempien mielipidettä ei ole tapana kirjata. Heidän mukaansa virhe toimintatavoissa on kiistaton ja tätä on pahoiteltu.

Toimenpide on kuitenkin peruuttamaton. Oli kanta lasten kokeellisiin rokotuksiin mikä tahansa, ei vanhempien mielipidettä lapsen terveyteen liittyvissä asioissa voida näin sivuuttaa.

Vanhemmat kantavat kuitenkin viime kädessä vastuun jälkikasvustaan ja heidän terveydestään. Lapsi kertoi, että otti rokotteen jatkuvan kyselyn ja painostuksen vuoksi.

Lasten rokotukset ovat käynnissä – vanhemmat, olkaa huolellisia!

Kirjoitus julkaistaan poikkeuksellisesti nimimerkillä asian henkilökohtaisuuden vuoksi. ESS on varmistanut tapahtuman taustat.