Lukijalta: Asukaslähtöisempää hallintoa Lahdessa suoran demokratian keinoin

Johannes Mäkilä

Vaikka huoli hallinnon asukaslähtöisyyden puutteesta on tervehenkistä ja ehkä toisinaan aiheellistakin, rohkenen epäillä sen lähitulevaisuudessa lievenevän. Tätä on ollut omiaan edesauttamaan esimerkiksi osallistuvan budjetoinnin täytäntöönpano, jonka myötä jokainen kaupunkilainen saa esimerkiksi Lahdessa ehdottaa hankkeita, joista viranhaltijat toteuttavat suosituimmat.

Luottamuspaikoista ja hallintosäännön pykälistä itsensä uuvuksiin vääntäneet Lahden 59 valtuutettua eivät liene täysissä ruumiin ja sielun voimissaan kyetäkseen tekemään laadukasta päätöksentekoa 120 289 ihmisen asioista, joten valtaansa heidän olisi ensi tilassa hajautettava lisää!

Viime aikoina kenties liian vähälle huomiolle on jäänyt se tosiseikka, että kumppanuuspöydät aloittavat tänä syksynä toimintansa. Jokaiselle neljälle suuralueelle perustettavan kumppanuuspöydän ansiosta ihmisten, yritysten, yhdistysten ja yhteisöjen näkemyksiä päästään kuulemaan päätöksenteossa entistä paremmin myös vaalien välillä.

Äänestäjien ohella myös lasten ja lemmikkien näkökulmia päästään ottamaan huomioon mahdollisimman matalalla kynnyksellä.

Lähiaikoina päättäjien tehtäväksi jää kumppanuuspöytien toiminnan tarkempi määrittely. Itse kannatan ihmisten ja yhteisöjen painoarvon merkittävää lisäämistä niin budjetoinnissa kuin muissakin linjauksissa.

Myös lasten ja lemmikkien näkökulmia päästään ottamaan huomioon mahdollisimman matalalla kynnyksellä.

Uskonkin, että mahdollisimman suora vuoropuhelu on omiaan kohentamaan päätöksenteon laatua. Koska pelkät kahvipöytäkeskustelut tuskin riittävät asukaslähtöisemmän hallinnon luomiseen, pitäisi kaikille kumppanuuspöydille antaa mahdollisimman suuret valtuudet kaupungin budjetin kohdentamiseen mahdollisimman suurilla osuuksilla.

Tämä olisi omiaan toteuttamaan sellaista ideaalitilannetta, jossa päätökset tehdään mahdollisimman lähellä niiden vaikutuspiiriä.

Kumppanuuspöydillä (engl. Community boards) on muuten maailmalla pitkät perinteet: mainittakoon vaikkapa New York City, jonka hallinnossa niiden rooli on päätöksenteossa suuri. Parhaassa tapauksessa niiden vaikutus tulee täälläkin olemaan merkittävä, mikä viime kädessä on toki meistä lahtelaisista itsestämme kiinni.

Kirjoittaja on lahtelainen ekonomi.

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut