Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

ESS:n vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Lukijalta | Koulurauhaan tarvitaan lapsia ja aikuisia

Suomeen on 31. kerran julistettu koulurauha, tällä kertaa Sodankylästä.

Oppilaiden kirjoittamassa julistustekstissä todetaan: ”Meidän jokaisen pitäisi miettiä miten me kohtelemme ihmisiä, miten me puhumme ihmisille ja miten teemme turvallisen koulun. Turvallinen koulu koostuu ihmisistä, sanoista ja teoista. Kaikkien kaveri ei tarvitse olla, mutta jokaisen hyväksyminen sellaisena kuin on, on tärkeää.”

Me Tukikeskus Valopilkussa ja Setlementtiliiton lapsi- ja nuorisotyössä olemme samaa mieltä. Olemme myös pohtineet koronakiusaamista, joka enenevässä määrin näkyy kouluissa, erityisesti nuorten rokottamisen alettua.

Puolin ja toisin voi esiintyä painostamista, syrjintää ja ryhmäpaineen alla toimimista.

Valitettavasti aikuisetkaan eivät aina näytä kovin hyvää mallia erilaisten mielipiteiden ja näkemysten hyväksymisessä. Asiallinen, toista henkilöä ja hänen päätöstään kunnioittava keskustelutaito tuntuu monelta kadonneen.

Mihin loppuu vanhempi ja mistä alkaa lapsi? Me olemme kaikki rakentamassa koulurauhaa.

Toivomme, että jokainen aikuinen toimisi omalla asenteellaan ja toiminnallaan esimerkkinä lapsille ja nuorille siitä, kuinka voimme hyväksyä toisemme ja käyttäytyä kunnioittavasti toisiamme kohtaan, vaikka olisimme erilaisia tai asioista eri mieltä.

Kirjoittajista Holmberg-Kalenius ja Kaituri ovat Kiusaamisadioiden Tuki- ja neuvontakeskus Valopilkusta, Järg-Tärno ja Havu Suomen Setlementtiliitosta.