Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Pääkirjoitus On Suomenkin etu, ettei Ukrainaa unohdeta

Ukraina juhlisti tiistaina 30 vuotta sitten tapahtunutta itsenäistymistään liitoksissaan tuolloin jo pahasti natisseesta Neuvostoliitosta. Juhlan kunniaksi pidettiin paraati, jossa myös omat Puolustusvoimamme oli edustettuna kolmen sotilaamme muodostaman lippuvartion voimin.

Korkeamman tason edustajansa Suomi oli valjastanut jo maanantaina Kiovassa järjestettyyn Krim-foorumiin. Tasavallan presidentti Sauli Niinistö piti tilaisuudessa puheen vakuuttaen siinä maamme tukevan Ukrainan itsemääräämisoikeutta ja koskemattomuutta. Nämä samat periaatteet maailman johtajat sisällyttivät jo kesällä 1975 Helsingissä allekirjoittamaansa Etykin päätösasiakirjaan.

Niinistöllä saattoi olla ketunhäntä kainalossa hänen muistuttaessaan tässäkin yhteydessä Etykistä. Kokouksesta tulee vuonna 2025 kuluneeksi 50 vuotta. Presidenttimme on viime talvesta hellinyt ajatusta siitä, että maailman johtajat kokoontuisivat tuolloin Helsinkiin pitämään huippukokousta samassa hengessä keskinäisen vuoropuhelunsa vahvistamiseksi.

Kannatettavaa ajatustaan Niinistö on jo ehtinyt markkinoida useille johtaville valtionpäämiehille. Myös Krim-foorumi sopi mainiosti samaan tarkoitukseen, sillä siihen osallistui edustajia 44 valtiosta ja kansainvälisestä järjestöstä.

Toki Niinistön oli luonteva yhdistää Etykin periaatteet tilaisuuden teemoihin. Kuten hän totesi, Ukrainalle itsemääräämisoikeus ja alueellinen koskemattomuus eivät ole vain periaatekysymys vaan kovaa todellisuutta. On kulunut jo runsaat kuusi vuotta siitä, kun Venäjä valtasi Ukrainalta Krimin ja lietsoi yhä jatkuvan sisällissodan maan itäisiin osiin. Ukraina perusti Krim-foorumin varmistaakseen, että nämä laittomuudet eivät pääse lännessäkään unohtumaan.

Mitkään foorumit tuskin saavat Venäjää luopumaan omanaan pitämästään Krimistä, ja maan intresseissä on myös pitää tilanne epävakaana Itä-Ukrainassa hamaan tulevaisuuteen. Länsimaiden on silti tärkeää tehdä Venäjälle säännöllisin välein selväksi, että ne eivät tätä hyväksy ja että laittomuuksilla tulee aina olemaan seurauksensa.

On myös paikallaan, että oma valtiojohtomme näyttää tässä hyvää esimerkkiä, kuten Niinistö teki Krim-foorumissa ja pääministeri Sanna Marin (sd.) heti perään tiistaina suurlähettiläspäivillä. Kyse on laajemmassa tarkastelussa myös omasta turvallisuudestamme. Ei ole mahdotonta, etteikö Suomikin voisi joskus joutua Ukrainan asemaan, jos Venäjän kansainvälisestä oikeudesta piittaamattomalle valtapolitiikalle ei kyetä asettamaan ajoissa riittävän tiukkoja rajoja.

Kyse on myös omasta turvallisuudestamme.