Vili Uuskallion Esalainen: Hirveältä näyttää Lahden päättäjien touhu, luoja paratkoon

Vili Uuskallio

Vili Uuskallio

Ai ai jai, ai ai ai jai... Hirveältä näyttää – ja voi luoja! Voi luoja paratkoon...

Nämä riipivät sanat lausui selostaja Antero Mertaranta, kun Suomen jalkapallomaajoukkue sähläsi oman maalin MM-karsintalohkon päätösottelussa lisäajalla lokakuussa 1997. Maalilla Unkari nousi tasoihin, eikä Suomi päässyt jatkokarsintaan.

Mertarannan legendaarinen tunnelmakuvaus muistui mieleeni Lahden kunnallispolitiikan tapahtumia seuratessa. Jälleen pelaajat möhlivät, ja asiat menevät surullisella tavalla pieleen.

Luottamuspaikkojen jakamisesta syntynyt eripura varjostaa alkanutta valtuustokautta sekä kaupungin lupaavaa kasvua ja kehitystä. Samalla toimielinten henkilövalinnat herättävät eräitä kysymyksiä.

Esimerkiksi edellisen valtuuston joulukuussa selvin lukemin hyväksymän keskustan liikennesuunnitelman Liisun jatkovalmisteluun näyttää tulleen mutkia matkaan. Kaupunkiympäristölautakunnassa kaksi perussuomalaista ja kaksi Pro Lahden edustajaa vastustavat keskustan kehää koskevia suunnitelmia ilman muuta. Heidän lisäkseen lautakunnassa on muitakin Liisu-kriitikoita.

Sekä puheenjohtaja Francis McCarron (kok.) että jäsen Anneli Viinikka (sd.) kertoivat ESS:n vaalikoneessa kannattavansa Liisun valmistelun keskeyttämistä. Molemmat vastustavat ajatusta Vuoksenkadun kansiratkaisusta. Mahtaako suunnitelmista jäädä toteutuskelpoisia osia jäljelle?

SDP on liputtanut keskustan liikennesuunnitelmien puolesta, mutta puolueella ei ole tapana tehdä ryhmäpäätöksiä kaupunkikehitykseen liittyvissä asioissa. Näin ollen kaupunginhallituksen jäseneksi valittu Erkki Nieminenkin (sd.) voi vapaasti äänestää Liisua vastaan.

Kasvatustieteiden tohtori Nieminen, 85, keräsi kuntavaaleissa yli 500 ääntä teemalla ”Ei Liisua”. Hän on yksi Suomen vanhimmista kunnanvaltuutetuista. Vanhin on 88-vuotias Tauno Mäkelä (kesk.) Mänttä-Vilppulassa.

Nieminen on vastustanut asioita ennenkin, muun muassa toriparkin rakentamista kymmenkunta vuotta sitten. Nyt hän on kaupunkikehityksen avainpaikalla elinvoima- ja työllisyysjaoston varapuheenjohtajana.

Elinvoima- ja työllisyysjaoston puheenjohtajan puolipäiväiseen tehtävään valittiin Milla Bruneau (kok.), vaikka hänellä on vaativa työ Lahden ympäristöpääkaupunkihankkeen johtajana.

Kokoomukselle ei sopinut Lahden kaupunginhallituksen puheenjohtajuuden puolipäiväisyys. Kansainvälisiä ympäristöpääkaupunkikuvioita näköjään sitten voi hoidella vasemmalla kädellä. Älkää tehkö niin kuin me teemme, vaan niin kuin me sanomme!

Bruneau luopui menneellä kaudella valtuuston puheenjohtajan tehtävästä juuri ympäristöpääkaupunkihankkeen johtopaikan vuoksi. Jäämme odottamaan, kuinka pitkään hän malttaa pysyä jaoston johdossa.

Konserni- ja tilajaostoa johtavan Jorma Ratian (ps.) väitetään olevan aikeissa ”räjäyttää” konserniyhtiöt. Hän on ollut valmis ajamaan alas tapahtumayhtiöt KOKO Lahden ja Lahti Eventsin. Tulee yhtiöille mielenkiintoiset ajat. Kunpa vain ei sekasorto olisi samanlainen kuin Suomen maalilla lokakuun sateessa.

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kahdesti päivässä arkisin ja kerran päivässä viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut