Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

ESS:n kesätoimittaja ja -kuvaaja etsivät päijäthämäläisiä saunojia ja saunoja – olisiko sinun lauteillasi tilaa?

Pääkirjoitus Populismi kukkii hallituksessa

Hallituspuolueiden viisikko päätti yhdessä keväällä kehysriihessä, ettei Veikkauksen tuottojen pienenemistä korvata edunsaajille täysimääräisesti. Tuore tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvinen (kesk.) kertoi viikonloppuna, mitä linjaus tarkoittaa käytännössä. Uuden tutkimuksen rahoitus on pienenemässä 51 miljoonalla eurolla kuluvaan vuoteen verrattuna.

Kurvisen lausunto nosti suuren metelin vihreiden ja vasemmistoliiton keskuudessa. Pisimmälle meni vihreiden varapuheenjohtaja Jaakko Mustakallio, joka syytti hallituskumppani keskustaa siitä, että ”keskustalla istuu hallituksessa pelkkiä maa- ja metsätalousministereitä”. Myös vihreiden europarlamentaarikko Ville Niinistö ryöpytti Kurvista kovin sanoin.

Mustakallio ja Niinistö eivät ilmeisesti tienneet, että leikkauksista oli sovittu yhteisesti hallituksessa. Yllättävää sen sijaan on, että vihreiden puheenjohtaja, sisäministeri Maria Ohisalo sekä vasemmistoliiton puheenjohtaja, opetusministeri Li Andersson ja hänen sijaisenaan kehysriihen aikana toiminut nykyinen eduskuntaryhmän johtaja Jussi Saramo ovat vaatineet, että ensi vuodelle sovituista leikkauksista luovutaan budjettiriihessä.

Vihreät ja vasemmistoliitto ovat lähteneet populismin tielle peruessaan vastikään sovittuja linjauksia. Edellinen valtiovarainministeri Matti Vanhanen (kesk.) muistutti Facebook-päivityksessään perustellusti, että politiikassa pitää seisoa vaikeidenkin päätösten takana.

Vanhasen mukaan kritiikkiä herättäneille tiedeleikkauksille ei keväällä ollut vaihtoehtoja, kun niistä jouduttiin Veikkauksen pelitoiminnan rajoitusten vuoksi päättämään. Hallitus ei halunnut leikata suoraan koulutuksesta eikä koronan kurittamasta kulttuurista ja urheilusta. Vanhanen korosti, että ”tämän tiesi jokainen hallituspuolue”. Vanhanen myös muistuttaa, että Veikkauksen edunsaajat ovat saaneet viime vuosina poikkeuksellisen hyvät tuotot, mutta määrärahojen taso ei ole ollut mikään saavutettu ja pysyvä etu.

Sekä vihreät että vasemmistoliitto paikkaisivat leikkaukset ottamalla lisää velkaa, vaikka valtion velka on kasvamassa ensi vuonna 6,7 miljardilla eurolla. Valtiovarainministeriön uusi budjettipäällikkö Sami Yläoutinen on todennut, että Suomen velkaantuminen on ”yksinkertaisesti mahdottomalla uralla”. Syynä ei ole korona, sillä valtion tulot ja menot ovat kohdanneet viimeksi vuonna 2008.

Tässä keskustelussa on tainnut unohtua sekin, että EU:n elpymisvälineen kautta Suomen tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotyöhön ohjataan 700 miljoonaa euroa vuosina 2022–2024.

Leikkauksista oli sovittu yhteisesti hallituksessa.