Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Missä ja millainen on oma lähimetsikkösi? Kerro meille lähimetsikkösi merkityksestä

Lukijalta | ASO-yhtiö kielsi tupakoinnin jälkikäteen

Asumisoikeusasuntoja myyvä asumisoikeusyhtiö Avain Asumisoikeus oy käyttää helppoa ja laitonta keinoa tupakoinnin estämiseen.

Teimme 11.1.2021 asumisoikeussopimuksen nimenomaan tämän yhtiön kanssa, koska sen säännöissä vain sisällä huoneistossa oli tupakointi kielletty, ei hallinnassamme olevalla terassilla eikä piha-alueella.

Pian muutettuamme alkoi isännöitsijän taholta tulla sähköpostipainostusta meille ja muutamille muille tupakoimattomuudesta.

Yhtiö kutsui kaksi kertaa koolle asukaskokouksen, joka vastaa suunnilleen asunto-osakeyhtiön yhtiökokousta.

Asiana oli vain se, että järjestyssääntöihin lisätään tupakointikieltokohta. Näin se lisättiin 26.5.2021 äänin 4-6.

Kyseessä on laiton tupakointikielto asukkaiden hallinnassa oleville terasseille ja piha-alueille.

Nyt sitten poltamme ainakin toistaiseksi tiensivussa.

Ilmoitin jo kokouksessa eriävän mielipiteeni, joka myös kirjattiin. Ns. päivitettyjä järjestyssääntöjä (7.4.2021, outo päivämäärä) ei löydy vieläkään asukassivustoltamme eikä ilmoitustaululta.

Pöytäkirjatkin isännöitsijä lisäsi 16.8.2021, kun kahdesti pyysimme.

Suomessa on noin 600 000 aikuista tupakoitsijaa, eli onneksi vähemmistö.

Valviran mukaan asuinyhteisö voi järjestyssäännöissään kieltää tupakoinnin yhteisellä ulkoterassilla tai pysäköintialueella. Oikeus tupakoinnin kieltämiseen ei kuitenkaan ulotu osakashallinnassa eli asukkaan hallinnassa oleviin ulkoalueisiin.

Jatkoimme tupakointia hallinnassamme olevalla terassilla ja piha-alueella, koska luulimme, ettei tällaisella laittomalla järjestyssäännöllä ole merkitystä. Miksi pitäisi sitten edes hakea kunnan terveysviranomaiselta tupakointikieltoa, jos asuinyhtiöt voisivat hoitaa asian näin yksinkertaisesti ja halvasti?

Olemme eläkkeellä oleva valtion virkamiespariskunta ja olemme aina pyrkineet noudattamaan, lakeja, määräyksiä, sääntöjä ja sopimuksia ja niin luulimme tämän asuinyhtiönkin.

Asumisoikeusyhtiön toimintaa tupakointikielloissa rajoittavat myös heidän tekemänsä asumisoikeussopimukset, joita ei voida yksipuolisesti muuttaa.

Saimme 5.8.2021 käräjäoikeuden haastemiehen välityksellä isännöitsijältä ensimmäisen varoituksen.

”Mikäli tupakointi jatkuu muualla kuin osoitetulla tupakointipaikalla, tulemme toimittamaan toisen varoituksen ja samalla yhtiö tulee purkamaan ASO-sopimuksemme.”

Nyt sitten poltamme ainakin toistaiseksi tiensivussa. Vaadimme asuinyhtiötä perumaan laittoman varoituksen, mutta saimme kiinteistöjohtajalta kieltävän vastauksen.

Tavallinen ihminen on aika avuton, kun vastassa on iso yhtiö. Suomessa käräjöinti on tosi kallista jopa keskituloisille, saati eläkeläisille. Tulemme keräämään eri puolelta Suomea ryhmäkannetta yhtiötä vastaan.

Asumisoikeusyhtiöt eivät voi edes tupakkalain nojalla kieltää asukkaita tupakoimasta heidän hallinnassaan olevilla parvekkeilla, terasseilla eikä piha-alueilla.

Yhtiöt voivat hakea kieltoa terveydensuojelulain nojalla, kun muilla rakenteisilla keinoilla ei ole saatu asiaa hoidettua.

Muut asumisoikeusyhtiöt ilmoittavat jo reilusti markkinoinnissaan, että siitä ja siitä lähtien tehdyt sopimukset kieltävät tupakoinnin esim. asukkaiden hallinnassa olevilla parvekkeilla.

Ne ilmoittavat myös avoimesti, että talossa voi olla vanhoja sopimuksia, jotka eivät kiellä tupakointia. Näin tupakoiva ja ei-tupakoiva tietävät jo ostaessaan ASO-asunnon, mikä on tilanne.