Pääkirjoitus: Rokotukset ovat avain yhteiskunnan avaamiseksi, ja sama pätee myös Päijät-Hämeessä

THL:n ylilääkäri Hanna Nohynekin koronatilannekuva on valoisampi kuin ministeri Krista Kiurun. Jussi Nukari / Lehtikuva

Suomen koronatilannetta on kesän edetessä leimannut yhtäältä viruksen deltavariantin aiheuttama tautitapausten selvä kasvu, mutta toisaalta myös rokotekattavuuden jatkuva vahvistuminen ja sen ansiosta suhteellisen vähäisenä pysytellyt sairaalahoidon tarve. Tässä kaksijakoisessa tilanteessa maan hallitus valmistautuu muuttamaan viime aikoina yhä kovempaa kritiikkiä osakseen saanutta koronastrategiaansa.

Hallitus kaavailee luopuvansa nykyisistä leviämis-, kiihtymis- ja perusvaiheen rajoitustoimista rokotuskattavuuden parantuessa entisestään. Siten ehkä jo lokakuussa voitaisiin siirtyä valtakunnallisista rajoituksista yhä täsmällisemmin kohdistettaviin paikallisiin rajoituksiin. Se olisi ilouutinen kaikille, mutta erityisesti matkailu- ja ravintola-alalle sekä tapahtumajärjestäjille, jotka ovat jo pitkään kuuluttaneet hallitukselta ripeämpiä toimia yhteiskuntamme avaamiseksi.

Myös perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) kertoi lauantaina Helsingin Sanomien haastattelussa odottavansa maan avaamista, mutta monia muita huolestuneempana. Kiurun mukaan koronaviruksen ennätyksellinen leviäminen kertoo siitä, ettei rokotuskattavuus ole vielä riittävän suuri. Eikä edes realistisesti saavutettavissa oleva kattavuus riitä hänestä epidemian saamiseksi hallintaan ja maan avaamiseksi, elleivät suomalaiset enää sitoudu laajasti yhteisiin koronatoimiin.

Kiurun puheet herättivät laajaa huomiota paristakin syystä. Hän sanoi meidän olevan nyt veitsenterällä. Moni jäi kaipaamaan tuoreempaa vertauskuvaa, sillä viranomaisten puheiden mukaan olemme taiteilleet samaisella veitsenterällä jo toista vuotta.

Useat terveydenhoidon ammattilaiset eivät jakaneet myöskään Kiurun pessimististä tilannekuvaa, vaan näkevät asian valoisammin. Esimerkiksi THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek ja HUS:n vs. johtajaylilääkäri Jari Petäjä luottavat sairaalahoidon kantokyvyn kestävän nyt tautitapausten kasvun, koska iäkkäät ja riskiryhmät on rokotettu jo kahdesti. Toisin oli keväällä.

Toki asiantuntijatkin korostavat, että mitä useampi sairastuu, sitä enemmän joukkoon mahtuu myös vaikeita tapauksia. Siksi olisi tärkeää, että loputkin niistä kansalaisista, joilla vielä ei ole täyttä rokotesuojaa, hankkisivat sen kiireen vilkkaa.

Rokotuksen ottaminen olisi paras tapa vaikuttaa myös sen puolesta, että Suomea päästäisiin avaamaan hallituksen kaavailemalla tavalla mahdollisimman pian. Tämä porkkana on tarjolla myös kaikille rokottamistaan vielä empiville päijäthämäläisille. Heitä on yhä valitettavan paljon.

Porkkana on tarjolla myös kaikille vielä empiville päijäthämäläisille.

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kahdesti päivässä arkisin ja kerran päivässä viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut