Lukijalta: Kaksi putkea meren ali helpottaisi viinarallia Virosta

Raimo Rönkkö

Kieltolain aikoihin viinaralli oli virkeimmillään Virosta kansan saadessa ”Viron valkiaa” enemmän kuin omiksi tarpeiksi. Se johti lopulta kieltolain kumoamiseen ja valtion viinamonopolin syntymiseen, mikä on sittemmin ollut Suomen valtiolle kultakaivos viinaverojen muodossa.

Viinaralli Virosta Suomeen on jatkunut tax free -myyntinä niin mantereella kuin laivoissakin katkeamattomana aina Covid-19 -pandemian syntyalkumetreille saakka. Silloin matkustusliikenne estettiin vedoten virustaudin kontrolloimattomaan leviämiseen yli maan rajojen.

Iisalmelainen olutkonserni Olvi on merkittävänä osakkaana AS A.Le Cog-yhtiöissä Valko-Venäjällä, Latviassa, liettuassa ja Virossa.

Viron Tartossa sijaitseva AS A.Le Cogin tehdas tuottaa oluen lisäksi myös omenasiiderejä, jotka etenkin ovat olleet janoisten naisten makuun.

Suunnitteilla olevaan junatunneliin Suomen ja Viron välille lienee tulossa myös kaksi putkea, toinen oluelle ja toinen siiderille .

Kraanavalmistaja Oras voi suunnitella uutta kaljaraanaa keittiöihin vesikraanojen viereen Suur-Helsingin alueelle. Verokarhu voi miettiä koteihin juomien kulutusveromittareita.

Toinen putki oluelle, toinen siiderille.

Toimenpide toisi huomattavia ilmastollisia säästöjä, kun ei tarvitsisi kaljan perässä matkustella Viroon tai viinakauppoihin taikka marketteihin.

Valtion laskuttaisi veronsa itse kunkin juominkien mukaan. Seuranta tapahtuisi digitaalisilta tietokannoilta automaattisesti.

Loppuuko rattijuoppous siinä samassa, onkin sitten ihan toinen juttu, kun kraanajuoppous yleistyy.

Entä pelastuuko ympäristömme ja saako valtio veronsakin tax-free- myynnin loppuessa?

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kahdesti päivässä arkisin ja kerran päivässä viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut