Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Missä ja millainen on oma lähimetsikkösi? Kerro meille lähimetsikkösi merkityksestä

Lukijalta | Päijät-Häme kehittyy ja kasvaa vain yhteistyöllä

Jokaisen valtuutetun ja päättäjän on aika-ajoin tarpeellista pohtia omia taitojaan ja tyyliään valtuutettuna, sekä koko valtuuston yhteisiä toimintatapoja. Jokaisella on ristinsä kannettavana luonteenpiirteemme kautta, mutta se ei poista sitä velvollisuutta, että vastuuta on otettava ja kannettava, silloin kun siihen on erityinen tarve.

Nykyisessä poliittisessa kulttuurissa, missä pyritään ulosmittaamaan nopeasti etuja itselle ja lähipiirille, on huutava tarve poliittiselle johtamiselle ja johtajille. Asioista ja tavoitteista olemme aika-ajoin eri mieltä mutta, kun ajaudutaan pattitilanteeseen, henkilökohtaisuuksiin ja keskinäiseen riitelyyn, on se seurausta poliittisen johtajuuden puutteesta.

Pahinta on, jos he joilta johtajuutta odotetaan, väistävät kriisin hetkillä takavasemmalle, tai jopa oikealle.

Poliittinen johtajuus ei ole harvainvaltaa, eikä diktatuuria. Se ei ole yksittäisen henkilön toimintaa. Se on vastuun ottamista laajasti, joukkojen kasaamista ja yhteistyön siemenen kylvämistä.

Politiikka on parhaimmillaan kompromisseja ja yhteistyötä. Kaikki merkittävät päätökset suomalaisessa yhteiskunnassa ovat kompromisseja. Eteenpäin pyrkivät yhteistyöntekijät menestyvät pitkässä juoksussa.

Ulosmittaajista, muiden virheissä elävistä öykkäreistä tulee jossakin vaiheessa väistämättä poliittisia orpoja. Poliittinen orpo ajautuu helposti populismin polulle. Pääagenda on muiden arvostelu, jatkuva oletus muiden virheistä ja niiden luetteleminen.

Muiden virheissä elävistä öykkäreistä tulee jossakin vaiheessa väistämättä poliittisia orpoja.

Valtaa käyttävät ovat hänelle punainen vaate. Ymmärtämättömyytensä hän paljastaa siinä, että ei ymmärrä, että asioita tapahtuu ja päätöksiä syntyy vain, kun enemmistö käytä valtaa.

Poliittinen johtaminen ei ole helppoa muuttuvassa maailmassa. Se vaatii avoimuutta ja rehellisyyttä. Ne voivat joskus haavoittaa, mutta ovat välttämättömiä toiminnan perustana uskottavuuden kannalta.

Suoraselkäiseen ja selkeään johtajaan opitaan luottamaan. Vahva sisäinen arvomaailma, joka ohjaa vaikeillakin hetkillä on suuri pääoma.

Ei heiluta sinne eikä tänne, vaan linja on selvä. Pahinta on johtajan mandaatilla toimiva henkilö, joka tekee peliliikkeet ainoastaan subjektiivisista syistä. Joustaminen ja myötätunto voidaan luokitella hampaattomuudeksi poliittisessa johtamisessa, mutta itse asiassa ne ovat erinomaisia ominaisuuksia.

Hyvä johtaja näkee kokonaisuudet ja koko kollegion tarpeet ja pyrkii päätöksiin, jotka hyödyntävät kokonaisuutta. On oltava kykyä toimia poliittisissa ota-tai-jätä –tilanteissa, sekä kykyä luoda pohjaa yhteisille ratkaisuille.

Taitavat poliitikot kuuntelevat tarkasti kaikkia osapuolia oppiakseen sen, miten voidaan huomioida osapuolten näkemykset yhteisymmärryksen luomisessa.

Tällainen toiminta aiheuttanee omissa kritiikkiä ja joskus takaiskuja mutta se myös opettaa ja auttaa pääsemään eteenpäin. Sovitteleva toiminta ei ole ristiriidassa demokratian kanssa.

Meillä kaikilla kesäkuun vaaleissa valituilla päijäthämäläisillä luottamushenkilöillä on vastuullinen kausi edessä. Luottamus ja yhteistyö on kaiken perusta henkilöiden, ryhmien, puolueiden- ja kuntien välillä. Meidän toimintamme peruskunnissa ja ylikunnallisissa toimielimissä on ratkaisevaa sille, kasvaako Päijät-Hämeen elinvoima, kääntyykö maakuntamme väkiluku kasvuun, vai jäämmekö taantumaan? Eväät kasvavaksi maakunnaksi on olemassa.

Kirjoittaja on Asikkalan kunnanhallituksen puheenjohtaja