Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päivitämme verkkosivujamme, tilaajien on kirjauduttava uudelleen

Lukijalta | Sairaanhoitaja pystyy arvioimaan hoidon tarvetta

Kari Esa Korhonen oli huolissaan potilaan ja lääkärin kohtaamisesta Harjun terveyden tiimityömallissa. Haluan Harjun terveyden puolesta kommentoida joitakin Korhosen esittämiä huolenaiheita.

Elämme edelleen keskellä poikkeuksellista koronaviruspandemiaa.

Perusterveydenhuollon toiminnassa on kaikkialla Suomessa pyritty siirtymään turvalliseen etähoitoon silloin, kun se on potilaan hoidon kannalta tarkoituksenmukaista. Monia asiakkaiden ongelmia pystytään ratkaisemaan etänä ilman, että potilas on fyysisesti läsnä vastaanotolla.

Esimerkiksi psykiatrisilla potilailla etävastaanottoja ja terapiaistuntoja on pidetty etänä jo ennen koronaakin.

Potilas ja lääkäri eivät kohtaa Harjun terveyden mallissa

Perinteisessä vastaanottomallissa hoitaja tekee puhelimessa hoidon tarpeen arvion ja varaa ajan lääkärin tai hoitajan vastaanotolle. Monissa suomalaisissa kaupungeissa vastaanottoaikaa joutuu odottamaan varsin pitkään – isoissa kaupungeissa keskimäärin yli kuukauden.

Vastaanottopäivän koittaessa potilaan ongelma on saattanut jo poistua ja tuolloin varattu aika on ollut turha.

Monia ongelmia pystytään ratkaisemaan etänä.

Tähän toimintamalliin emme halua Harjun terveydessä palata, vaan olemme ratkaisseet asian uudenlaisella tiimityömallilla.

Tiimityömallissamme hoitaja lähtee ratkaisemaan potilaan asiaa heti ensikontaktissa. Hoitaja pystyy ratkaisemaan monia asioita saman tien esimerkiksi konsultoimalla oman tiiminsä lääkäriä tai muuta ammattilaista.

Tällöin fyysistä vastaanottoa tarvitsevalle asiakkaalle saadaan järjestettyä vastaanottoaika nopeasti, usein samalle tai seuraavalle päivälle.

Korhonen on huolissaan siitä, että potilas ei Harjun terveydessä ole suoraan tekemisissä lääkärin kanssa. Totta on, että puhelimessa henkilökohtainen kontakti jää puuttumaan ja asiakaspalvelutaidot korostuvat entisestään. Tähän paneudumme Harjun terveydessä huolellisesti esimerkiksi koulutuksen avulla.

Samalla on hyvä huomioida, että myös ensikontaktissa potilaan kanssa on aina terveydenhuollon ammattilainen, joka osaa huomioida potilassuhteen luomisen kannalta olennaiset seikat – ja tuo ne lääkärin tietoon tarvittavalla tasolla.

Kunnioitamme sairaanhoitajien ja terveydenhoitajien korkeatasoista ammattitaitoa. Heidän tehtävänsä ei ole toimia vain ajanvaraajina, vaan myös hoitaa potilaita. Hoitajien ottaessa vastuuta potilaista, joiden hoitamiseen heidän ammattitaitonsa sopii, pystytään lääkärien työpanos kohdentamaan tarkoituksenmukaisemmin nimenomaan niihin potilaisiin, jotka todella hyötyvät lääkärin vastaanotosta.

Toimintamalli mahdollista paremman palveluiden saatavuuden

Harjun terveys on alkuvuoden aikana tuottanut 22 prosenttia enemmän potilaskontakteja kuin vuotta aikaisemmin vastaavana aikana. Lääkäreiden kontaktimäärät ovat pysyneet suunnilleen samana, mutta hoitajien kontaktimäärät ovat kasvaneet merkittävästi. Lisäksi Harjun terveys on laajentanut sote-keskusten aukioloaikoja.

Olemme myös avanneet ympäri vuorokauden palvelevan digiklinikan. Päijät-Soten digiklinikalla on hoidettu alkuvuoden aikana jo lähes 20 000 käyntiä. Digiklinikasta on nopeasti apua etenkin päivystyksellisiin helppoihin asioihin: esimerkkinä naisen virtsatieoireet, silmätulehdus tai ihottumat, joiden hoitaminen ei välttämättä vaadi fyysistä vastaanottoa.

Harjun terveyden asiakastyytyväisyys on alkuvuoden aikana ollut erittäin korkealla tasolla. Keskimääräinen asiakasarvio on ollut 9/10. Pyrimme pitämään jatkuvasti huolta siitä, että asiakaspalveluosaamisemme on korkea.

Toivomme, että asiakaslähtöisyys välittyy jokaisessa kohtaamisessa - oli se sitten puhelimessa tai vastaanotolla.