Ari Helmisen Esalainen: Empatian puutteesta uusi politiikan jakolinja

Ari Helminen

Puolueet ovat ajamassa itseään kohti eduskuntavaaliasetelmia. Suurimman strategisen siirron teki perussuomalaiset, kun se pani uusiksi koko puoluejohdon.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo ja keskustan Annika Saarikko sanoivat viime viikolla Uutissuomalaisen haastattelussa, etteivät ne sulje hallitusyhteistyötä pois kenenkään kanssa. Pääministeri, SDP:n puheenjohtaja Sanna Marin sen sijaan on sanonut, että SDP:llä on vaikea nähdä asiapohjaista yhteistyötä perussuomalaisten kanssa, mutta kategorisia sulkuja SDP ei tee.

Näyttää kuitenkin siltä, että perussuomalaiset ovat sulkemassa arvo- ja henkilövalinnoillaan itse itsensä hallitusyhteistyön ulkopuolelle. Perinteisen kaavan mukaan puolueiden varapuheenjohtajat astuvat ministeriauton takapenkille, kun puolue pääsee hallitukseen.

Perussuomalaiset äänestivät varapuheenjohtajiksi ensimmäisen kauden kansanedustajat Mauri Peltokankaan ja Sebastian Tynkkysen. Peltokangasta vastaan on nostettu syyte kansanryhmää vastaan kiihottamisesta. Tynkkynen on saanut samasta rikosnimikkeestä kaksi tuomiota.

Peltokangas syrjäytti kansanedustaja Arja Juvosen ja Tynkkynen eduskunnan varapuhemies Juho Eerolan. Juvonen ja Eerola ovat istuneet eduskunnassa useamman kauden ja heitä arvostetaan yli puoluerajojen.

Peltokankaan halventavat puheet vuohipaimenista ja Tynkkysen eduskunnan instituutiota halventava ”flanelipaitapukeutuminen” saavat muiden puolueiden kansanedustajien niskakarvat pystyyn.

Saarikko ihmetteli Iltalehden haastattelussa Purran empatian puutetta Afganistan-kysymyksessä. 

Purra paalutti linjapuheessaan, että perussuomalaisten tavoitteena on nolla turvapaikanhakijaa. Hän ei hyväksy pakolaiskiintiön nostamista Afganistanin kriisin takia. Hän pitää sitä ”tekopyhänä itsekorostuksena”. Purra lakkauttaisi kehitysavun kokonaan, kunnes Suomen valtion budjetit ovat ylijäämäisiä.

Purran näkemykset ovat linjassa sen kanssa, ettei hän usko empatiaan politiikassa. Tässä hän ja perussuomalaiset eroavat niin sanotuista perinteisistä puolueista. Niillä on linjaeronsa talous- ja työllisyyspolitiikassa, mutta perinteisillä puolueilla on varsin yhtenäinen arvopohja monissa asioissa, esimerkiksi maahanmuuttopolitiikassa ja oikeusvaltioperiaatteen kunnioittamisessa.

Orpo on kutsunut perussuomalaisten maahanmuuttolinjaa kovaksi ja epäinhimilliseksi. Erityisen pahalta sen tuntuu tämänhetkisessä tilanteessa, kun sadat tuhannet ihmiset joutuvat jättämään kotinsa.

Saarikko ihmetteli Iltalehden haastattelussa Purran empatian puutetta Afganistan-kysymyksessä. ”Mielestäni empatia on hyvä politiikan supervoima, sillä muuten on vaikea hoitaa ihmisten asioista, jos mikään ei kosketa. Jos Afganistanin lentokentän kuvat eivät koskettaisi minua, tai yksinhuoltajaäidin kirje ei koskettaisi minua, silloin minulla ei olisi mitään ohjuria minkä mukaan mennä”, Saarikko sanoi.

Politiikassakin kyse on arvoista, luottamuksesta ja kyvystä tulla toimeen tiimin jäsenten kanssa. Nämäkin asiat ovat pöydällä, kun seuraavaa hallitusta muodostetaan.

Monimuotoisuus kuhisee aukolla

Maalla tehdään oikeita ympäristötekoja

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kahdesti päivässä arkisin ja kerran päivässä viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut