Lukijalta: LahtiAqua kerää liikevoittoa liitereillä

Timo Liukkonen

Saimme alkukesästä LahtiAqualta liittymis- ja käyttösopimuksen uusimispyynnön. Asumme Nastolan puolella, ja kuntaliitoksen myötä LahtiAqua haluaa kirjoittaa sopimukset uusiksi. Sopimuspapereissa perusteltiin uusimisen tarvetta sillä, että useita päällekkäisiä sopimuksia haluttiin yhdistää.

Sen vielä maalaisjärkeni ymmärsi mutta sitä ei, että nekin rakennukset, joissa ei vesiverkostoa ollut lainkaan, haluttiin perusmaksun piiriin.

Meillä korotusta tulisi 128 neliötä, jotka ovat erillinen autotalli ja polttopuuvarasto.

Vesihuoltolaissa sanotaan, että yleisten toimitusehtojen tulee olla laadittuja siten, että ne ovat kohtuulliset ja tasapuoliset. Vesihuoltolaissa sanotaan myös, maksujen tulee olla kohtuulliset ja tasapuoliset

Miten tämä toteutuu? Taajama- ja haja-asutusalueen asukkaat ovat tässä eri luokkaa.

Taajama asukas ei tarvitse polttopuille säilytystilaa kuten maalla tarvitaan (paloturvallisuus), lisäksi tarvitaan viljan säilytykseen tilaa, navetat ja muut varastot, joissa ei vesiverkostoa välttämättä ole.

Lisätään kaikki ulkorakennukset kerrosalaan, joka määrittää perusmaksun suuruuden.

Nyt LahtiAqua pyrkii hyötymään kaikista näistä perusteettomasti. Kuntaliitoksen myötä huomattiin liitoskunnista saatavan ylimääräisiä perusmaksutuloja, kun kirjoitetaan liittymis- ja käyttösopimukset uusiksi. Lisätään kaikki ulkorakennukset kerrosalaan, joka määrittää perusmaksun suuruuden.

Näin saadaan lisää liikevoittoa ilman lisäkustannuksia.

Perusmaksu on tällä hetkellä 103,87 euroa (alv 0) meidän taloudessa. Lehdessä kerrottiin perusmaksujen tulevan olemaan 142-180 e/v. talon koosta riippuen.

Vielä ei ole tullut päätöstä siitä, mikä hinnan korotus olisi meidän kohdalla. Korotus astuu voimaan 1.10 alkaen.

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kahdesti päivässä arkisin ja kerran päivässä viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut