Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päivitämme verkkosivujamme, tilaajien on kirjauduttava uudelleen

Lukijalta | Harjun terveys – pelkkä näytelmän kulissi

Olen mielenkiinnolla seurannut lehdessä potilaiden ja heidän läheistensä palautetta Harjun terveydestä ja viranhaltijoiden vastauksia esitettyihin epäkohtiin. vastausten mukaan mitään epäkohtiahan ei ole.

Esitetyt tyytyväisyystulokset perustuvat hymynaamoilla otettuun palautteeseen, jossa palautteen antajien määrä ei ilmoiteta.

Tyytyväisyyden syy ei myöskään selviä tällä mittaroinnilla: henkilö voi olla tyytyväinen käyntiinsä, jos esimerkiksi vastaanotolla puhutaan ymmärrettävää suomea. Pelkkä lääkäriaikojen saatavuus ei voi olla toiminnan mittari, vaan myös käyntien vaikuttavuus.

Ongelman ydin ja tyytymättömyyden aihe on saatavien palveluiden laatu. Palveluiden ulkoistuksessa Harjun terveydelle sovitut kustannukset ja maksut on varmasti neuvoteltu tiukasti, liikkumavaraa ei ehkä ole ja Mehiläisen tuottama voitto pääomasijoittajalle on tiukassa.

Harjun terveyden rahoitus perustuu varmaankin laskutettavista potilaskäynneistä ja siksi ne on asetettu toiminnan ytimeen. Eli nopeasti saatavat lääkärinajat, keinolla millä hyvänsä, niin eurot Harjun terveyden kirstuun kilahtaa.

Aivan toinen tarina on sitten käyntien sisältö ja jatkotoimet. Potilaita ei lähetetä erikoissairaanhoidon poliklinikoille, ei kuvantamispalveluihin, eikä laboratorioon.

On paras siirtää itsensä toisen kunnan palveluiden käyttäjäksi.

Kaikki tämä maksaa Harjun terveydelle ja näiden palveluiden käyttö kaventaa voittomarginaalia, eli näihin palveluihin lähetteen saaminen on mahdotonta.

Kävin itse kipeän lonkkani kanssa lääkärin vastaanotolla Harjun terveydessä ajatuksena mahdollinen kuluma ja siitä seuraava mahdollinen lähete lonkkanivelen vaihtoon. Diagnoosin teko olisi edellyttänyt natiivi röntgentutkimusta, mutta sitä en saanut.

Diagnoosiksi keksittiin aivan jotain muuta, joka ei perustunut minkäänlaiseen näyttöön, vain lääkärin mielipiteeseen. Vastaanoton lääkäri ohjasi minutkin yksityisten palveluiden piiriin ja mainosti erityisesti kuvantamis- ja laboratoriopalveluita ilman lähetettä.

Huima digiloikka, mutta aivan väärään suuntaan, eli 1950 luvulle, kunnanlääkärin vastaanotolle, jossa ei ollut käytössä mitään diagnostisia tutkimuksia.

Soitin uudelleen neljän päivän päästä Harjun terveyteen ja halusin uuden lääkäriajan (minua aiemmin hoitaneelle lääkärille), koska vaivani vain paheni. Terveysneuvon sairaanhoitaja ilmoitti, että Harjun terveys ei hoida mitään kipeitä niveliä, lonkaa tai polvia, ne pitää hoitaa jossain muualla.

Tiedustelin, että missä se ”jossain muualla” on, koska erikoissairaanhoidon poliklinikalle tarvitaan lähete. Vastaus oli sama kuin edellä, eli yksityinen sektori.

Johtopäätös edellä kuvatusta on hiljaisesti sovittu priorisointi, jota potilaille ja palvelua tarvitseville ei kerrota.

Olisi todella hienoa, että Harjun terveys julkaisisi jonkinlaisen listan niistä vaivoista ja sairauksista joita he armeliaasti suostuvat hoitamaan, niin potilaatkin olisivat tietoisia, eivätkä turhaa kuormittaisi puhelinpalvelua.

Priorisoinnin tulee perustua lääketieteellisesti todettuun vaivaan ja hoidosta saatavaan hyötyyn. Harjun terveydessä se perustuu vain rahaan ja johonkin sovittuun marginaaliseen voittosummaan.

Saadakseen perusterveydenhuollon palveluita on paras siirtää itsensä jonkun toisen kunnan, esimerkiksi Asikkalan tai Hollolan terveyskeskusten käyttäjäksi. Näissä molemmissa hoidetaan sydänperäisiä vaivoja ja jopa kipeitä lonkka ja polviniveliä sekä annetaan lähete kilpirauhastutkimuksiin niistä ongelmista kärsiville.

Kaikkien lahtelaisten edun vuoksi myös poliitikkojen tulee vaatia tämä priorisointilista kuntalaisten ja veronmaksajien tiedoksi ja nähtäväksi. Päijät-Hämeen asukkaat ovat Hyvinvointikuntayhtymän alueella erittäin eriarvoisessa asemassa perusterveydenhuollon palveluiden sisällön ja laadun suhteen.

Tämä ongelma ei hoidu myöskään lehtikirjoittelulla ja Harjun terveyden päinvastaisilla vakuutteluilla, vaan muuttuneena toimintana ja näyttönä.

Kirjoittaja on biolaboratoriolääketieteen maisteri, opetusneuvos

Harjun terveyden purkaminen ensi vuoden jälkeen olisi "sulaa hulluutta", sanoo Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän hallituksen tuleva puheenjohtaja Sari Niinistö

Pihlajalinna avaa Lahden keskustaan uuden lääkärikeskuksen – samaan tilaan siirtyvät myös työterveyspalvelut

Harjun terveys on käynnistynyt hyvin