Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Pääkirjoitus Äänestäjillä on oikeus tietää enemmän, sillä nykyisellään vaalirahailmoituksilla on vain viihdearvoa

Kesäkuun kuntavaaleissa valitut valtuutetut ja varavaltuutetut saivat taas runsaat kaksi kuukautta aikaa laatiakseen lakisääteisen ilmoituksen vaalirahoituksestaan ja sen taustoista. Valitettavan monelle aika osoittautui liian lyhyeksi.

Valtakunnallisesti noin joka kymmenes velvollinen ei jättänyt ilmoitustaan tämän viikon alussa päättyneeseen määräaikaan mennessä. Eikä Lahdessakaan oltu sen tunnollisempia. Puolentusinaa ilmoitusta saapui myöhässä. Vielä viikon puolimaissa sai tarkoitusta varten varatulta verkkosivustolta hakea turhaan peräti kymmenen lahtelaisvaltuutetun tai varavaltuutetun selontekoa vaalirahoituksestaan.

Tosin ilmoituksensa laiminlyöneetkin voivat nukkua yönsä rauhassa sikäli, ettei heille ole luvassa välittömiä seuraamuksia. Vaikka valtiollisissa vaaleissa valitut luottamushenkilöt varamiehineen ja -naisineen on jo toistakymmentä vuotta velvoitettu tekemään julkinen selonteko vaalirahoituksestaan, asiasta säädetty ja useasti paikkailtu laki ei vieläkään tunne sanktioita velvollisuudesta laistamisesta.

Lainsäätäjän, tosin sanoen eduskunnan, näkemys on aina ollut, ettei sanktioita tarvita, koska velvollisuuden laistamisesta seuraava kielteinen julkisuus on luottamushenkilöille riittävä pelote ja rangaistus. Suuri määrä tekemättä jätettyjä ilmoituksia kertoo jostain aivan muusta. Siksi päättäjien kannattaisi vielä harkita sanktioiden lisäämistä vaalirahoituslakiin, vaikka ne eivät mukavilta tuntuisikaan.

Valtuustokausi on alkamassa Lahdessa poliittisten riitojen keskellä – vielä olisi aikaa neuvotella

Toinen iso puute laissa on, ettei se edelleenkään velvoita luottamushenkilöitä avaamaan riittävällä läpinäkyvyydellä vaalirahoituksensa kaikkia lähteitä.

Kuntavaaleissa valituksi tulleiden on nimettävä yrityksiltä ja yksityishenkilöiltä saamiensa tukien antajat, jos yksittäinen summa ylittää 800 euroa. Eduskuntavaaleissa raja on korkeampi. Poliitikot ja heidän mesenaattinsa ovat oppineet räätälöimään tuet niin pieniksi paloiksi, että vain harva joutuu paljastamaan tukijoidensa nimet.

Lain puutteellisuuksien takia vaalirahoitusilmoituksilla on vain viihteellisyysarvoa niiden kertoessa lähinnä, kuinka paljon rahaa ehdokkaat panostivat valituksi tulemiseensa – sikäli kuin laativat ilmoituksensa rehellisesti. Liian paljon jää yhä arvailujen varaan: Keiden rahallisella avustuksella ehdokkaat hankkiutuivat valtuustoon tai eduskuntaan? Keille he voivat olla siitä kiitollisuudenvelassa? Äänestäjillä on oikeus tietää enemmän siitä huolimatta, että puhtaimmillaan vaalirahoitus on demokratian polttoainetta, joka takaa vähävaraisillekin ehdokkaille mahdollisuuden pyrkiä hoitamaan yhteisiä asioitamme.

Liian paljon jää yhä arvailujen varaan, keiden rahallisella avustuksella ehdokkaat hankkiutuivat valtuustoon tai eduskuntaan.

Äänestämisestä uhkaa tulla yhä vahvemmin vain hyväosaisten herkkua

Vihreät juuttui kuntavaaleissa liberaalivasemmistossa vallitsevaan ruuhkaan