Lukijalta: Aina samat väärät väitteet ilmastonmuutoksesta

Kari Kuitunen

Säännöllisin välein otetaan kantaa ilmastonmuutokseen. Samat väittämät toistuvat. Tällä palstalla viikko tai kaksi viikkoa sitten esitettiin ajatus, että ilmasto on muuttunut jatkuvasti.

Väite pitää paikkansa. Ilmasto on muuttunut jatkuvasti. Johtopäätökset vain olivat väärät. Yleensä tämä väite esitetään siinä hengessä, että koska ilmasto on muuttunut jatkuvasti, niin meillä ei ole mitään ongelmaa.

Kun tämä väite esitetään, niin siinä unohdetaan pari olennaista asiaa. Ensinnäkin: tämä ilmastonmuutos on erittäin paha muutoksen nopeuden takia.

Toiseksi: poikkeuksetta ilmastonmuutokset ovat merkinneet kovia aikoja elolliselle luonnolle – silloinkin kun muutoksen nopeus on ollut hitaampi.

Suosittelen kuuntelemaan Yle Areenasta ohjelmasarjan: Ilmasto on peto. Siinä käydään läpi maapallon ilmastonmuutosten historia. Siinä on tiivistetyssä muodossa, miten maapallon ilmasto on kautta aikojen vaihdellut. Ja se ei ole mitään mielipidettä, vaan tutkittua tietoa.

Kumpi on tärkeämpi, ilmasto vai hävittäjät?

Ohjelmassa selvitetään eräs kausi, joka muistuttaa nykyistä lämpenemistä. Se on sarjan kolmas jakso. Noin 55 miljoonaa vuotta sitten ilmasto lämpeni tavattoman nopeasti. Muutamassa tuhannessa vuodessa lämpötila nousi viisi astetta. Maapallon mitassa se oli hurja nopeus. Nopeasta lämpenemisestä seurasi aika ikäviä asioita.

Nykyinen lämpeneminen on kymmenen kertaa nopeampaa kuin silloin – tai sata kertaa nopeampaa.

Tuo kausi siis muistuttaa nykyistä lämpenemistä, mutta niissä on kaksi eroa. Ensimmäinen ero on se, että tämä lämpeneminen on ihmisen aiheuttamaa.

Toinen ero on nopeus. Nykyinen lämpeneminen on kymmenen kertaa nopeampaa kuin silloin – tai sata kertaa nopeampaa, riippuen siitä miten onnistumme torjumaan ilmiötä. Tästä nopeudesta seuraa melkoisia ikävyyksiä.

llmastokiihkoilun seuraukset ovat katastrofaaliset

Toinen usein esiintyvä väittämä on vähätellä ongelmaa sillä, että Grönlannissa ja pohjoisessa lämpeni aikoinaan nopeasti. Näin viestitään, että koska näin on tapahtunut, niin ei meillä ole syytä huoleen. Tässäkin väittämässä unohdetaan pari asiaa – joko tietämättömyyttään tai harhaanjohtamisen takia.

Yksi olennainen asia mikä "unohdetaan" kertoa on se, että myös se lämpeneminen aiheutti ongelmia. Ihmisen selviytyi siitä hengissä, mutta monet muut isot eläimet kuolivat sukupuuttoon.

Tuskin ihmispopulaatiokaan ilman vaikeuksia selvisi. Toinen olennainen asia, mitä ei kerrota, on se, että koko maapallo ei lämmennyt, vaan pelkästään pohjoinen pallonpuolisko.

Toivoisin, että otatte selvää ilmastonmuutoksen perusasioista, ennen kuin lauotte mielipiteitänne. Perusasioihin tutustuminen onnistuu hyvin mainitsemani ohjelmasarjan kuuntelulla ja on niitä muitakin kanavia. Tympii oikoa aina niitä samoja väittämiä.

Kaupunkien välillä suuret päästöerot – Katso, onko kuntasi saastuttavimpien joukossa

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kahdesti päivässä arkisin ja kerran päivässä viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut