Mikael Hoikkalan Esalainen: Arvi Savolainenkaan ei laittanut kaikkea yhden kortin varaan

Mikael Hoikkala

Mikael Hoikkala

Lahden Ahkeran Arvi Savolainen oli Tokiossa yhden voiton päässä kreikkalais-roomalaisen painin olympiamitalista. Kun Savolaisen pronssiottelun alkua odotettiin jännittyneinä Ahkeran kutsuvierastilaisuudessa, paikalla ollut kaupunginjohtaja Pekka Timonen heitti ilmoille kysymyksen: kuka muuten on edellinen lahtelainen olympiamitalisti?

Kysymys pysäytti miettimään. Lahden ei kuulu omia Aino-Kaisa Saarista Hollolalta eikä Satu Mäkelä-Nummelaa Orimattilalta, enkä liioin laskisi mukaan Krista Pärmäkoskea, vaikka hän Lahdessa asuikin Pyeongchangin kisojen aikaan 2018.

Jos siis puhutaan kaupungin omista kasvateista ja puhutaan henkilökohtaisista mitaleista, vastaus kysymykseen on Toni Nieminen. Hänen uroteoistaan Albertvillessä tulee ensi talvena kuluneeksi 30 vuotta.

Joukkue- ja viestikisoissa lahtelaismitalisteja on nähty 2000-luvullakin: Jari Mantila, Janne Ahonen, Veli-Matti Lindström, Tami Kiuru, Toni Lydman ja Ella Viitasuo.

Mitali Tokiosta olisi ollut Savolaiselta mahtavan venymisen tulos. Kolmen vuoden päästä Pariisin kesäolympialaisissa hän saattaa olla jo mitalisuosikki.

Lahtelaisen urheilun kannalta olympiamitaliakin tärkeämpää on, miten Savolaisen esikuvallisuus näkyy laajemman väestönosan liikkumisessa.

Ahkeran painijaoston puheenjohtajan Lasse Kivistön mukaan ( ESS 4.8.) suomalaispainijoiden menestys näkyi lajin harrastesuosiossa 2000-luvun vaihteen ympärillä. Kun Marko Asell ja Marko Yli-Hannuksela menestyivät olympialaisissa, Ahkeran painitreeneihin oli tulijoita, vaikka molskin suomalaissankarit eivät olleet paikallisia kasvoja.

Paini kuuluu niihin lajeihin, joita asiantuntijat mainitsevat parhaimpina harrastusmuotoina liikkuvien lasten ja nuorten motorisen kehityksen kannalta.

Pelicans-ikoni Jan Latvala oli jääkiekkokaukaloiden ihmemies, joka pelasi kovassa kontaktilajissa 20-vuotisen ammattilaisuran ilman yhtään vakavaa loukkaantumista. Hän on Liigan kaikkien aikojen ottelutilastossa ykkösenä omalla sataluvullaan. Latvala harrasti nuorena kilpatasolla painia ja on usein maininnut, että molskilla opitut vartalonhallinnan taidot todennäköisesti auttoivat häntä pysymään terveenä kiekkouralla.

Tuoreet kansainväliset tutkimukset osoittavat, että monilajisuus nuorena kannattaa. Vain yhteen lajiin panostaneet ovat aikuisiän huippu-urheilussa useimmissa lajeissa vähemmistössä.

Arvi Savolainen ei ollut varhainen erikoistuja. Hänen liikunnallisuutensa rakentui painin ohella Messilän laskettelurinteessä, kotimaatilan töissä ja hevosen selässä. Tavoitteellisesti hän alkoi kilpailla painissa vasta yläasteiässä, eikä menestystä tullut heti.

Monilajisesti harrastavalla kaikki ei jää yhden kortin varaan. Yhteen lajiin keskittyvä on vaaravyöhykkeellä, jos alkaa rasitusvammakierre tai henkinen tympääntyminen.

Jos Ahkeran painitreeneissä onnistutaan kasvattamaan seuraava lahtelainen olympiamitalisti, se on mahtava bonus. Sitäkin tärkeämpää on kasvattaa junioreita liikunnalliseen elämäntapaan, joka kestää läpi elämän.

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kahdesti päivässä arkisin ja kerran päivässä viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut