Pääkirjoitus: Tästä pitää pystyä parantamaan Lahdessa, sillä valtuustoa ei voi vaihtaa kesken nelivuotiskauden

Valtuuston uusi puheenjohtaja Juha Rostedt (kok.) on yksi niistä johtavista politiikoista, joilla on paljon tekemistä luottamuksen vahvistamiseksi Lahden kuntapolitiikassa. Annika Pitkänen

Kesäkuussa valitun Lahden uuden kaupunginvaltuuston ensimmäinen kokous sujui maanantaina odotetun myrskyisissä merkeissä, vaikka pienten ryhmien väläyttelemää boikottia ei sentään nähty ja luottamuspaikat saatiin täytettyä yksimielisesti.

Tosiasiassa yksimielisyys oli vain muodollista. Kolmen suuren ja viiden pienemmän ryhmän välille syntyi kesän paikkaneuvotteluissa jännite, joka purkautui tässä kohtaa hallintosääntöön esitetyistä muutoksista käydyssä tulikivenkatkuisessa keskustelussa.

Suuret ryhmät jyräsivät neuvottelujen loppumetreillä valmistelemansa esityksen hyväksytyksi vahvemman oikeudella. Pienille ryhmille tämä oli viimeinen kitkerä pisara tuskallisesti sujuneen prosessin päätteeksi, sillä uudistus verottaa enemmän niiden kuin suurten ryhmien edustusta kutistuvissa luottamuselimissä.

Demokratiassa vähemmistö joutuu taipumaan enemmistön tahtoon. Tässä tapauksessa pienten ryhmien tuska on poikkeuksellisen ymmärrettävää, sillä edes politiikassa ei kuulu reilun pelin henkeen muuttaa sääntöjä kesken ottelun. Tätä hyväksi havaittua perinnettä suuret ryhmät rikkoivat nyt räikeästi, mikä vaikuttaa epäilemättä kielteisesti luottamuselinten työskentelyilmapiiriin ja pahimmillaan myös päätöksentekokykyyn.

Epäonnistuneesta neuvotteluprosessista kantaa päävastuun sitä johtanut SDP, mutta kiitosta eivät ansaitse muutkaan ryhmät, eivät suuret eivätkä pienet. Jaettavana ollut valta taisi sokaista osapuolet niin pahoin, että liian harvan mieleen juolahti, kuinka hankalan lähtökohdan loanheitto petasi haasteita tulvillaan odottavalle nelivuotiskaudelle. Valtuustoa, toisin kuin eduskuntaa, kun ei voi edes hajottaa kesken kaiken ja käydä uusia vaaleja.

Tästä on paha jatkaa, mutta toisaalta tästä ei pysty kuin parantamaan. Luottamusta pitää pystyä vahvistamaan, ja jos siinä onnistutaan, vahvistuu myös poliitikkojen vähiin käynyt uskottavuus äänestäjien silmissä. Tekemistä riittää eritoten luottamuselinten puheenjohtajistoilla, jotka rohkaisevasti ovat pitkälti kokeneissa ja sovitteluhakuisiksi tiedetyissä käsissä.

Uskoisi esimerkiksi kaupunginhallituksen puheenjohtajana jatkavan Sirkku Hildénin (sd.) ja valtuuston johtoon valitun Juha Rostedtin (kok.) ymmärtävän, että lahtelaiset ansaitsevat paljon parempaa. Sama pätee Kalle Aaltoseen (Pro Lahti), joka vastoin ennakkopuheitaan lähtee sittenkin kaupunginhallitukseen. Toivottavasti Aaltonenkin kantaa siellä osansa yhteisestä vastuusta, vaikka hänen ensi kommenttinsa kokouksen jälkeen olivat vielä kaikkea muuta kuin lupaavia.

Luottamusta on vahvistettava, ja jos siinä onnistutaan, vahvistuu myös poliitikkojen vähiin käynyt uskottavuus äänestäjien silmissä.

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kahdesti päivässä arkisin ja kerran päivässä viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut