Lukijalta | Valkoposkihanhien karkotus Lahdesta on hidasta

ESS Näppis-palstalla peräänkuulutettiin 14.8. ”hanhet pois” -valtuutettuja, koska noin sata hanhea on taas vallannut ankkurin uimarannan.

Lahden hakemus hanhien karkottamiseksi lähetettiin aloitteestani jo maaliskuun alussa ELY-keskukseen. Tämän jälkeen olen ollut monta kertaa yhteydessä ELY-keskukseen,

Heillä käsittely on kuulemma ruuhkautunut. Tämä tieto kertoo ainakin minulle sen, että meillä on Suomessa valtakunnan tason ongelma valkoposkihanhista. Heinäkuussa sain tiedon, että hakemus olisi käsittelyssä, mutta odottavat lausuntoa Suomen ympäristökeskuksesta.

Soitin Ympäristökeskukseen ja selvitin, että koska lausunnon sieltä voisi saada, koska asialla on kiire ja kuulemma kesälomien vuoksi kestää, kun pitäisi tehdä maastokatselmus Lahteen.

Hanhet valtasivat Jalkarannan rannan

Ehdotin, että jos valokuvaisin halutut alueet heille, niin nopeuttaisiko lausunnon antamista ilman tarvetta maastokatselmukselle. Kuulemma nopeuttaisi, joten kuvasin alueet ja lähetin kuvat heille arvioitavaksi. Odotamme edelleen päätöstä Ely-keskukselta.

Tämän enempää en itse pysty asiaan vaikuttamaan ja heti kun lupa tulee, niin olen myös itse vapaaehtoisena suorittamassa sääntöjen mukaisia karkotustoimia. Mikäli hakemuksemme hylättäisiin, vaikka se täyttää kaikki lainkohdat, niin silloin meidän tulee miettiä asian viemistä hallinto-oikeuteen.

Periksi ei anneta ja ajan valkoposkihanhien siirtoa turvallisemmille alueille joka vuosi vaikka seuraavat kymmenen vuotta, että Lahdessa olisi turvallista liikkua niin ihmisillä kuin myös hanhilla.

Lahden kaupunginvaltuutettu (kok.)