Suomessa valmistaudutaan siirtymään hiili- ja turvevoimaloiden sijaan puuhakkeen käyttöön. Samaan aikaan esiin nousee ääniä, ettei puuta saisikaan käyttää energiantuotantoon, koska sille on parempaakin käyttöä.
Puun sisältämä hiili pitäisi saada säilymään eikä polttaa sitä hiilidioksidiksi.
Olen seurannut moniaan vuoden ajan, mitä viereisillä sähkölinjoilla tapahtuu. Varsin lyhytkasvuisessa männikössä helikopteri kävi pystysahaamassa linjan puoleista oksakuormaa, jotteivät puut kallistuisi linjaa kohti. Hyvä!
Nyt viimeksi helikopterin vaakasaha katkoi latvat puista turhankin kaukaa linjasta. Myös kohdasta, jossa 20 kV:n linja oli jo korvattu maakaapelilla. Turhaa!
Meillä lienee tuhansia hehtaareja näitä johtokäytäviä.
Tänä kesänä linjoille kasvanut vesakko raivattiin. Se oli korkeintaan 2–3-metristä. Jostakin syystä raivaus suoritettiin vain suurjännitelinjan alta, ei samassa käytävässä olevalta 20 kV:n linjalta. Eikö logistiikka toiminut?
Nyt palaan otsikon kysymykseen. Meillä lienee tuhansia hehtaareja näitä johtokäytäviä. On selvää, ettei niitä metsittymään voi päästää, mutta voisiko ajatella niiden käyttöä jonkinlaisina energiapuupeltoina?
Annettaisiin kasvaa vesakon niin järeäksi, että sen raivaaminen ja korjaaminen energiakäyttöön olisi kannattavaa. Energiayhtiöillä luulisi olevan kiinnostusta asiaan.
Metsänomistajia maalitetaan hakkuista
Metsien avohakkuut aiheuttavat lajikatoa
Opettele elämään luontoa kunnioittaen