Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Itsenäisyyspäivän kunniamerkkien saajat julkistettiin – katso ketkä palkittiin Lahden seudulla

Ida Paasosen Esalainen Suoritin kesähetkiä, vaikka onneen olisivat riittäneet vain hyvät päiväunet

Lapsena kesäloma alkoi Valvomon kappaleen tahdissa nuppuisia koivuja koulumatkalla ihaillen. Lapsen kesä oli loputon. Siinä oli aivan pakko olla enemmän päiviä, koska nyt tuo vuodenaika tuntuu lähes loppuvan ennen kuin se on edes ehtinyt alkaa.

Opiskelijana huomaan lomakäsitteen tuntuvan vieraalta. Vaikka lukujärjestyksessä on aukkokohtia koululaisten loma-aikoina, sisältää lukuloman käsite mahdollisia palautettavia töitä sekä valmistautumisia tentteihin. Kun kesäkuukaudet alkavat, hyppää suuri osa suoraan opiskeluista töiden pariin. Ellei ole jo vuorotellut näitä pitkin vuotta samanaikaisesti.

On hienoa, että pystyy omaa työkokemustaan kartuttaessa myös keventämään hieman vakituisen väen kesän työmäärää ja mahdollistamaan heille ansaitun loman. Itseään elättäessä kesän aikaisista tienesteistä on kovin kiitollinen. Keho ei kuitenkaan kiitä kuormituksesta. En enää muista, milloin viimeksi olisin lomaillut.

Koko kesän työskennellessä täytyy käydä läpi erilaisia tunteita, kun lomalle lompis -ihmiset siirtyvät kesälaitumille. Omassa oravanpyörässään saisi muuten jatkuvasti tuntea ikävää oloa toisten tapahtumarikkaista somepäivityksistä.

Huomasinkin eläväni tahtomattani viikonlopuille. Kun tuli vapaapäivä, hyvä etten sekuntikellon kanssa vielä pyyhkeeseen kietoutuneena suunnannut suoraan uimareissulta kajakin kyytiin, koska tämä on kesän toivelistalla.

Kun ulkona paistaa aurinko täydeltä taivaalta, tuntuu, ettei saa jäädä lepäämään sisälle. Vähintään etsin riippumatolle kauniin paikan veden äärestä, jossa raaskin sulkea hetkeksi silmät.

Ahvenanmaalla, melkein ulkomailla

Havahduin epäkohtaan, kun kysyin ystävältäni, ehtisikö hän nähdä. Viikonloput, joihin hän ei ollut ehtinyt sopia menoa, sijoittuivat yli kuukauden päähän. Työkesän aikana hän oli varauskalenterin lailla jakanut aikaa, jotta ehtisi tehdä kaiken.

Viikonloppuihin täytyykin mahduttaa koko kesä. Ymmärtäähän sen kaikella järjellä, ettei tuo aika siihen veny. Pitää kiirehtiä ehtiäkseen pysähtyä, mutta eihän se niin toimi.

Muistan, kuinka pienenä tuli valitettua hiljaisempina kesäpäivinä tylsyydestä. Vanhempien piti keksiä tekemistä. Tuttu kommentti oli, että aikuisena sitä nauttii, jos ei joskus ole mitään tekemistä. Se tuntui hölmöltä ajatukselta.

Vaikka ajatuksissani hokee yhä se ikuinen suorittaja vaatimuksia kesälle, olen ymmärtänyt, etten tarvitsisi todellisuudessa mitään muuta nyt kuin lepoa ja tuollaisen tylsän hetken.

Äitini teetti kuudesluokkalaisille oppilailleen harjoituksen syyslukukauden ensimmäisenä päivänä, jossa tuli kirjoittaa onnenhetkiä kesältä. Hän muistutti, ettei muiston tarvitse olla huvipuistoretki tai muu kovin suunniteltu tapahtuma. Otin eteen muistilapun ja haastoin myös itseni.

Yllätyksekseni huomasin, kuinka ajatuksissani löysin yhä uudestaan saunanjälkeiseen raikkaaseen tunteeseen ja uimahetkeen helteisen juoksulenkin jälkeen.

En tule ehkä enää koskaan kokemaan tuota kesäloman taikaa lapsen tavoin, mutta kuten myös oppilaiden samankaltaisista vastauksista korostui, ei tarvitse kerätä kokoelmaa tehdyistä retkistä.

Ei aina ehdi kokea suuria, mutta usein juuri se pieni stressitön hetki riittää.

Heinäkuussa koko valtakunta sanoo lompsis